Leyenová v Praze. Fiala s ní řešil světovou politiku, pak jela na Hrad za Pavlem

02.05.2023 20:40

Prezident Petr Pavel v úterý v podvečer přijal na Pražském hradě předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Hovořili o Ukrajině, vztazích EU se Spojenými státy a s Čínou, klimatické politice nebo o samostatnosti Unie v otázce klíčových surovin.

Leyenová v Praze. Fiala s ní řešil světovou politiku, pak jela na Hrad za Pavlem
Foto: repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Leyenová Česku pogratulovala k předsednictvu a promluvila o další spolupráci. „Moc se těším na společné plány, hlavně v pomoci Ukrajině. O tom jsme intenzivně jednali, EU silně podporuje Ukrajinu a s každodenní hmatatelnou pomocí musíme pokračovat. Chtěla bych poděkovat Česku za jeho solidaritu vůči Ukrajině,“ sdělila předsedkyně. Zmínila, že Češi přivítali největší počet Ukrajinců na hlavu.

S premiérem Petrem Fialou (ODS) před setkáním s prezidentem hovořila o energetických projektech, Národním fondu obnovy a aktuálních politických tématech. S předsedou vlády se von der Leyenová setkala krátce. „Řešili jsme hlavně energetické projekty a Národní plán obnovy, pomocí kterého hodláme mimo jiné zvýšit energetickou soběstačnost Česka. Bavili jsme se i o aktuálních tématech evropské a světové politiky,“ napsal Fiala k setkání na Twitteru. 

 

 

Původně se měla šéfka EK s prezidentem sejít již při Pavlově dubnové návštěvě Bruselu. Von der Leyenová ale tehdy kvůli narození vnuka narychlo zamířila do Německa, schůzku zrušila a nabídla náhradní schůzku v Praze. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…