Lež a nenávist udeřila v srpnu, tak jako v roce 1968. Pajerová v ráži jmenovala, kdo skončí v pekle

10.08.2019 18:07

Jedna z hlavních tváří listopadu 1989 Monika McDonagh-Pajerová, která se později stala diplomatkou a vysokoškolskou pedagožkou, se zlobí na MF Dnes za to, že poskytla prostor k rozhovoru o roce 1989. Podle jejího názoru v něm autoři historii zkreslili a deník se nepokusil uvést jejich slova na pravou míru. Obula se do prezidenta Miloše Zemana, do premiéra Andreje Babiše i do šéfredaktora MF Dnes, který podle ní skončí v pekle.

Lež a nenávist udeřila v srpnu, tak jako v roce 1968. Pajerová v ráži jmenovala, kdo skončí v pekle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentská vůdkyně Monika Pajerová

„Jednoho dne mě na chalupě uprostřed lesů a skal vzbudil přítel lékař, protože přišel do nemocnice, otevřel první noviny a tam zhrzený svazácký funkcionář vykládal, jak vymyslel a zorganizoval studentskou demonstraci 17. listopadu 1989. Nejdřív jsme se tomu smáli, tak absurdní to bylo. Říkala jsem si, že asi budu muset přerušit práci na knížce a sepsat článek na téma ‚Jak to tehdy bylo?‘ Když vyšel druhý rozhovor s člověkem, který byl mimo jiné hlavní tváří vysílání Bobovize, když v roce 2001 trio Bobošíková – Hodač – Zelenka obsadili budovu České televize, už mi tak vesele nebylo,“ zdůraznila Pajerová ve vyjádření pro server Forum24.cz,

Prostřednictvím deníku, který spadá pod svěřenský fond Andreje Babiše (ANO), se prý do společnosti rozšířily lži, což Pajerovou rozzlobilo. Připomíná jí to praktiky komunistické Státní bezpečnosti, která neváhala pošpinit Martu Kubišovou prostřednictvím podvržených ne zcela nevinných fotografií.

„To příliš připomínalo Český snář od Ludvíka Vaculíka – Státní bezpečnost rozšiřuje falešné hanbaté fotky Marty Kubišové, jistý slavný spisovatel se nahý válí po hrobech s milenkou a elegán z kotelny Jiří Dienstbier z opilosti nevyjde. Nejhorší zvrhlík je Václav Havel, protože jako celé opoziční prostředí má strašně peněz od imperialistů ze Západu, jezdí si mercedesem a považte, vůbec nepracuje. A Dana Němcová, matka sedmi dětí, má automatickou pračku!“ rozčílila se Pajerová.

Prý ji navíc zaskočilo, že se rozhovory objevily už teď. Zásadnější střet o hodnoty roku 1989 prý čekala až na podzim.

„Připravovala jsem se na zásadní střet mezi nemravnou dvojicí Andrej Babiš – Miloš Zeman a celou politickou opozicí na podzim. Velké demonstrace budou pokračovat, Zeman bude blábolit čím dál tím šíleněji, Babiš nebude umět vysvětlit zpronevěřené miliony a budou předčasné volby. Udeřili dřív. V srpnu 1968 to údajně také nikdo nečekal,“ sáhla k příměru.

Dnes prý Česká republika stojí na křižovatce, na počátku dlouhého zápasu o to, zda budeme otevřenou liberální demokracií, nebo zda u nás zvítězí lež a nenávist. Reprezentantem onoho druhého proudu je podle ni i šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl, který ve svých novinách poskytuje nekritický prostor Andreji Babišovi (ANO) či prezidentu Zemanovi. „A pan Plesl? Ten skončí v pekle,“ uvedla doslova Pajerová.

Když měla zavzpomínat, co ji v polistopadovém vývoji zklamalo, byl to prý např. rozpad Československa bez referenda nebo provedení kuponové privatizace v podání pozdějšího prezidenta Václava Klause, kdy se tzv. zhaslo a staré struktury si přišly k nemalému množství majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…