Leze mi tu pavouček, můj jediný přítel. Ukrajinská pilotka Naďa Savčenko píše sestře z moskevského vězení

12.05.2015 12:52

Ukrajinský deník Kyiv Post publikoval dopisy, které posílá pilotka ukrajinského letectva a poslankyně parlamentu Naděžda Savčenková své sestře. Savčenková byla zajata vloni v srpnu proruskými separatisty. Poté byla převezena do Moskvy, kde je umístěna v samovazbě. Celému případu věnují světová média a politici značnou pozornost.

Leze mi tu pavouček, můj jediný přítel. Ukrajinská pilotka Naďa Savčenko píše sestře z moskevského vězení
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Všude ve vesnicích a městech jsou krátery po bombách

Když jsem začala uklízet svoji vězeňskou buňku, všimla jsem si pavouka. Chtěla jsem jej nejprve zabít. Potom jsem si ale říkala, co to chceš udělat? Pavouk je nyní tvůj jediný přítel. Jediný žijící tvor. Od té chvíle žil pavouk společně se mnou a občas se vyšplhal na stůl zrovna, když jsem večeřela. Baví mě toho pavouka pozorovat. Je opravdu hodně malý. Napadlo mě, že ty bys z takového souseda asi moc šťastná nebyla, ale pro mě je jeho přítomnost zdrojem zábavy. Vypadá to, že mě teď políbila múza. Doufám, že budeš mít čas si dopis přečíst. Já ho bohužel nemám. Nedovolí mi vzít si dopisy od tebe do cely.

Už to bude týden. Brzy by měli přijít moji právníci. Od rána prší. Konečně! To horko mě fakt ničilo. Ráno jsem se procházela na dvoře, jehož stěny jsou z betonu a na zemi je asfalt. Nad hlavou je drát a pletivo. Přiletěl sem ptáček. Byl malý asi jako vrabec, ale měl tenčí zobák. Chvíli tam tak seděl a pak zase odletěl. Možná, že se zase vrátí. Je to poprvé, kdy se nějaký pták odvážil vletět dovnitř. Teď mám vedle pavouka dalšího kamaráda... Ti bastardi se mě ale chystají tady držet další dva měsíce!

celý text v angličtině je ZDE

Už jsem tady celou věčnost. Schází mi chvíle, kdy jsem trávila čas s tebou a ostatními. Moji kamarádi právníci se nikdy nezdrží příliš dlouho. Většinou toho máme hodně na práci a já ti pak nestačím odpovědět na dopis. Připravuji si, co ti napíšu, ale v v té chvíli už nic z toho není aktuální. A ke všemu ještě nemůžu psát přesně to, co bych chtěla. Musím psát v náznacích tak, aby nám nikdo nerozuměl. Co mě ale trápí nejvíc je to, že nemáš žádné peníze.

Mrzí mě, že jsi musela opustit studia architektury. Všechno se teď bortí, ale později se vše zase dá do pořádku. Pevně věřím, že to bude brzy. Musím říct, že ti trochu závidím. Získáváš životní zkušenosti, zatímco já, coby „hrdinka“, jsem už půl roku ve vězení, navíc na samotce. Kdyby tady byli nějací další vězňové, mohla bych od nich alespoň nasát nějaká vězeňská moudra. Na druhou stranu, co tě nezabije, to tě posílí. I taková zkušenost se nám může v dalším životě hodit. Až budeme spolu, budeme neporazitelné!

Když jsem odpovídala lidem na dopisy a psala jim, že místo finanční podpory mi stačí podpora duchovní, zapomněla jsem na tebe. Myslela jsem si totiž, že stále pracuješ. Možná jsi neměla za mé propuštění bojovat tak tvrdě a obětovat mu všechno. Ale máš vlastně pravdu. Kdybych byla na tvém místě, byla bych strachy bez sebe o tvůj osud a dělala bych totéž.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…