Lid Evropy promluvil o migrantech. Sluníčkáři by se měli jít někam schovat

13.07.2016 7:32

Evropané přestali věřit, že se muslimové dokáží integrovat a žít s nimi v míru. Průzkumy ukazují, jak se v poslední době dramaticky mění jejich postoj k imigraci a rostou obavy z terorismu i ze zátěže pro ekonomiku.

Lid Evropy promluvil o migrantech. Sluníčkáři by se měli jít někam schovat
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Podle průzkumu, o kterém informuje deník MF DNES, si nyní již 59 procent Evropanů myslí, že uprchlická krize zvýšila ohrožení terorismem. Padesát procent se pak obává ekonomických důsledků migrace, zejména toho, jak početné migrantské rodiny zamávají se systémem sociálních dávek.

Padesát osm procent Evropanů již nevěří, že se muslimové v Evropě chtějí integrovat, což vyvolává další obavy. Ještě pozoruhodnější ovšem je, jak se tyto nálady mění. V některých zemích narostly antipatie k muslimům za jediný rok o více než deset procent.

Průzkum prováděla americká společnost Pew Research Center v dubnu a květnu v deseti zemích představujících dohromady osmdesát procent Evropy. Zaznamenala i alarmující statistiky v některých z těchto zemí. Například v Maďarsku se již obávají muslimů tři ze čtyř lidí.

Průzkum však zároveň vyvrací oblíbený názor, že muslimů a imigrantů celkově se nejvíce obávají „nové“ členské země EU ze středu Evropy, označované za „xenofoby Evropy“. V těsném závěsu za Maďary se totiž s téměř 70 procenty obává muslimů Itálie následovaná Polskem a Řeckem. Celkově se v odpovědích na všechny otázky zcela setřel rozdíl mezi západními a východními zeměmi EU.

Nejméně obav z muslimů je ve Francii, Německu a Británii. I tam jsou však čísla velmi alarmující. Od loňska se zde totiž odpor k muslimům zvýšil o plnou třetinu.

Víceméně všechny oslovené národy se shodují v názoru, že imigranti se nechtějí integrovat a podílet na životě států, kam přicházejí. Paradoxně nejvíce ze všech v integraci muslimů věří „xenofobové z východu“ Poláci. Skepsi projevují i národy, které se muslimů až tolik neobávají, na samé špici statistiky je Německo.

Z dalších statistik je patrné přesvědčení řady Evropanů, že uprchlíci, bez ohledu na náboženství, zásadně zvyšují kriminalitu. Nejčastěji se takový názor objevuje v Itálii, kde mu věří 47 procent, v těsném závěsu za ní je donedávna vstřícné Švédsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…