Lidé chodí k volbám jako o život. Tohle nepamatujeme, hlásí komise

21.10.2017 9:54

Server Echo24.cz informuje, že více než dvě pětiny voličů nenechaly nic náhodě a v první den letošních sněmovních voleb si přišly vybrat svého poslance. Podle řady komisařů je zájem vyšší než při předčasných volbách před čtyřmi lety. V některých částech republiky již volilo dokonce více než padesát procent lidí.

Lidé chodí  k volbám jako o život.  Tohle nepamatujeme, hlásí komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volební místnosti

Nadprůměrná volební účast je v Praze. Například v Praze 12 volila více než polovina oprávněných voličů, V dalších městských částech se účast pohybuje kolem pětačtyřiceti procent. Jen zhruba třetina voličů přišla podle mluvčího radnice Jiřího Bigase v Praze 4.

„Čtyřicet procent voliču dorazilo k volbám v Jihomoravském kraji,“ sdělil ČTK Jiří Klement z tiskového odboru krajského úřadu. V Brně a v Kuřimi přišlo k volebním urnám víc než čtyřiačtyřicet procent.

Ve středních Čechách obsadili první příčku ve volební účasti voliči v Benešově, kde odevzdalo hlas čtyřicet procent voličů. Beroun hlásí děvětačtyřicet procent, Nymburk a Příbram po osmatřiceti procentech. V největším středočeském městě Kladně dorazilo sedmatřicet procent voličů, stejně jako v Rakovníku.

V Libereckém kraji se zatím volební účast pohybuje od třiceti do pětačtyřiceti procent. „Lidé opravdu chodí hodně, u nás už odvolilo pětačtyřicet procent, takovou účast nepamatujeme,“ řekla dvě hodiny před uzavřením volebních místností zapisovatelka jedné z jabloneckých komisí Drahomíra Duštírová.

„Volební účast v Plzeňském kraji se pohybuje kolem třiceti procent,“ řekl Jan Nový z krajského úřadu. V Jihočeském kraji účast dosáhla čtyřiceti procent, v některých místech tuto hranici dokonce přesáhla.

V Hradci Králové se účast pohybovala na necelých pětačtyřiceti procentech. „Vše je zatím bez problémů. V tuto hodinu již voliči chodí minimálně,“ řekl ČTK v pátek večer mluvčí magistrátu Petr Vinklář. Volební účast v Pardubickém kraji dosáhla hodinu před uzavřením volebních místnosti téměř padesát procent.

Volební komise v Olomouci zaznamenaly osmatřicetiprocentní volební účast. V Jeseníku se například volební účast pohybovala kolem sedmatřiceti procent. Čtvrtinu i více než polovinu voličů hlásily volební komise ve Zlínském kraji.

Třetina voličů hodila svůj hlas v Moravskoslezském kraji. V některých obcích Karlovarského kraje, například v Krásně na Sokolovsku, večer účast přesáhla čtyřicet procent. V lázeňských okrscích Karlových Varů byla před devátou večerní účast okolo dvaatřiceti procent, po započtení hostů s voličskými průkazy by však účast dosáhla padesáti procent. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…