Lidé chtějí chránit přírodu, ale kolikrát jí tím spíš ublíží. Botanici varují

26.12.2021 12:43 | Kauza

Jedním z velkých témat dnešní doby je ochrana životního prostředí, udržení různorodosti druhů života v přírodě a boj proti globálnímu oteplování. V rámci ochrany přírody se doporučuje např. tolik nesekat trávu, a to ani ve městech. Lidé ale často pojali za svůj ještě jeden nápad a botanici se obávají, že tímto nápadem přírodě spíše škodí.

Lidé chtějí chránit přírodu, ale kolikrát jí tím spíš ublíží. Botanici varují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městská louka, ilustrační foto

O přírodu je třeba pečovat, jenže v Česku se v poslední době rozmohl trend, který podle botaniků životnímu prostředí může spíše škodit. Lidé na volné travnaté plochy rozhazují zakoupená semena rostlin a věří tomu, že přírodě pomáhají.

Botanici však varují, že v některých případech mohou přírodě spíše škodit, protože občas do krajiny vysévají takové druhy rostlin, které se do té či oné oblasti vůbec nehodí.

„Velkou popularitu získaly tyto osevní směsi tak dva tři roky zpátky. My jsme si prvních důsledků všimli zhruba před rokem, kdy jsme v české krajině zaznamenali nárůst nových nepůvodních druhů či vzácných rostlin s nejasným původem, které měly příčinnou souvislost s vysetou osevní směsí v okolí. Nyní se snažíme na tento (staro)nový fenomén upozornit vědeckou i laickou veřejnost,“ řekla Seznam Zprávám Kateřina Štajerová z Botanického ústavu AV ČR.

Opravdové problémy prý mohou nastat za 5 až 10 let, až se nově vysazené a často nepůvodní rostliny rozmohou. Ale na to, že by lidé měli změnit své chování a přistupovat k výsevu rostlin obezřetně, je podle odborníků třeba upozorňovat již nyní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …