Lidé dnes opět poběží pro Paměť národa v šesti městech

18.05.2019 6:35

Osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holokaustu, disidentů a všech bojovníků za svobodu si dnes připomenou lidé, kteří se v šesti městech ČR postaví na start charitativního Běhu pro Paměť národa. Akce se uskuteční v pražské oboře Hvězda a v Brně, Plzni, Hradci Králové, Třebíči a Uherském Hradišti, před týdnem lidé běželi v Ostravě, Olomouci, Ústí nad Labem a Českých Budějovicích. Loňská akce vynesla na startovném 650 tisíc korun, které pomohou zdokumentovat osudy bojovníků za svobodu.

Lidé dnes opět poběží pro Paměť národa v šesti městech
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Památník letců RAF na pražském Klárově

Účastníci akce mohou svůj běh někomu věnovat. V minulých letech si vyráběli odznáčky s heslem „Běžím za...“, letos budou mít tuto větu také na startovních číslech. Každý si pak může doplnit jméno osobnosti, které si váží, ať už to je Milada Horáková, letci v RAF, odbojáři nebo vlastní teta, která neuhnula nátlaku Státní bezpečnosti, uvedli zástupci společnosti Post Bellum, která vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století zaznamenává. Podle nich si běžci na svá trička nejčastěji píší, že běží za svoji babičku nebo dědu.

Trasy Běhu pro Paměť národa jsou v délce pět a deset kilometrů, vedle toho lze vyběhnout i na krátkou trasu kolem jednoho kilometru nebo na dětskou trasu. Startovné pro žáky a studenty je 200 Kč, u dospělých se liší podle místa, nejdražší je v Praze, kde zájemci zaplatí od 400 korun.

Lidé, kteří to mají na oficiální trasy Běhu pro Paměť národa daleko nebo raději běhají sami, se mohou k akci připojit na dálku. Stačilo se zaregistrovat přes web akce a dnes mohou vyběhnout odkudkoli ve stejný čas jako ostatní účastníci běhu.

Patrony letošního Běhu pro Paměť národa jsou stejně jako před rokem novinář Jindřich Šídlo, olympionici Vavřinec Hradilek a Eva Samková, sestry Aňa, Ester a Lela Geislerovy a herečky Lenka Krobotová a Petra Nesvačilová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…