Lidé na Teplicku nechtějí bydlet blízko romských rodin. Podávají petice

01.09.2013 18:47

Bývalý uprchlický tábor v Červeném Újezdu na Teplicku znovu ožil. Soukromý majitel pronajímá jednotlivé byty hlavně sociálně slabším, mezi novými nájemci je i několik romských rodin. Obyvatelé okolních vesnic se bouří a sepisují petice, jejich romští spoluobčané údajně v obcích kradou.

Lidé na Teplicku nechtějí bydlet blízko romských rodin. Podávají petice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

Část nových obyvatel se do bývalého tábora přistěhovala z Duchcova, kde se dle vlastních slov báli doslova o život. "Já jsem se bál o děti, protože je tam napadali. Kluk šel ze školy a najíždělo na něj auto. Od té doby jsem se o ně bál, tak jsem je doprovázel, chodil jsem pro ně do školy. Pak už jsem říkal, že to nemá cenu, být tam," popsal on-line deníku Týden.cz svou životní situaci Štefan Hlaváč.

Na novém místě bydlí jen dva měsíce, ale i tady už se potýká s problémy. Nechápe, proč starousedlíci podávají petice. Stejně se vyjádřila také jeho partnerka, Jarmila Tulejová.

Ztrácejí se věci

Podle lidí z obce ale jejich noví spoluobčané kradou. "Já bydlím tady kousek, jsem soused toho tábora. A mám s nimi zkušenost takovou, že máma nachytala někoho, jak se vloupal k nám do domu. A tady ve vesnici si lidi stěžují, že se jim ztrácejí věci. Není to moc dobré, že tady jsou. Děje se to asi poslední měsíc. Jinak tady problémy nebyly žádné. Já s tím nesouhlasím, že tady jsou vůbec," řekl on-line deníku jeden z obyvatel Červeného Újezdu.

Provozovatelé areálu naopak tvrdí, že kradou místní obyvatelé. Navíc jim prý poškodili pneumatiky, elektrické vedení nebo rozkradli čističku odpadních vod. "Už když jsme tam pracovali a dělali vnitřní úpravy, tak se nám místní pouštěli do rozkrádání majetku, dokonce jsme je tam několikrát nachytali. Útoky začaly hned potom, co jsme tam přišli," uvedl jednatel areálu Pavel Fousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…