Lidé se vrací do ordinací. Bez poplatků jich prý chodí až o třetinu víc

25.01.2015 8:49

Od začátku ledna tohoto roku nemusí lidé platit poplatky u lékaře, ani v lékárnách. Zůstali jen poplatky za návštěvu pohotovosti. A lékaři už to pociťují ve svých čekárnách. Návštěvnost jim podle všeho vzrostla až o třicet procent. Na první pohled to tedy vypadá tak, že mají za méně peněz více práce. Seniorům ale prý spadl kámen ze srdce.

Lidé se vrací do ordinací. Bez poplatků jich prý chodí až o třetinu víc
Foto: red
Popisek: Poplatky v nemocnici, ilustrační foto

"Odhadoval bych to zatím tak, že nárůst je tak o 30 procent po zrušení poplatků ve srovnání s minulým rokem," uvedl krnovský lékař Jan Kutálek. Svou roli ale může hrát i roční období a s ním související nárůst chřipek. Lidé také více chodí na preventivní prohlídky, ale to zřejmě nesouvisí s poplatky, neboť ty byly zdarma i za jejich časů.

Stojí za pozornost, že neklesla návštěvnost na pohotovostech a to i navzdory tomu, že se tam poplatky stále platí. Lidé si prý totiž často myslí, že pozdě odpoledne či večer se vyhnou čekání při řešení svých zdravotních problémů a aby si ušetřili čas, jsou ochotni si připlatit. Vzhledem k tomu, že podobně smýšlí celá řada lidí, návštěv pohotovosti jim čas neušetří, spíš naopak.

Především senioři si ale nepochvalují ani tak zrušení třicetikorunového poplatku za návštěvu lékaře, ale spíše zrušení poplatků za recept, protože to šetří jejich kapsu mnohem víc, "Mně se ulevilo, musím říct, že ano. Myslím si, že hodně důchodcům se ulevím," uvedla třiasedmdesátiletá Eva Weichetová, která při návštěvách lékaře dostává hned několik předpisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…