Lidé v "Rathově" truchlí: Zavřeli nám tátu. Teď budeme mít houby

19.05.2012 8:34

V Hostivici, městečku, které „adoptoval“ David Rath, vládne po jeho zatčení smutek. Hejtman přinesl do obce peníze a povznesl ji na úroveň, o které se jí ani nezdálo. Teď všichni tuší, že zlaté časy skončily. Ale na politika obviněného z korupce pořád nedají dopustit.

Lidé v "Rathově" truchlí: Zavřeli nám tátu. Teď budeme mít houby
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Redaktor MF DNES se rozjel do středočeské obce, které se začalo přezdívat „Rathovo“. Dnes již bývalý středočeský hejtman se sem totiž před deseti lety přestěhoval a dokázal využít svých konexí, aby do obce přivedl peníze z veřejných rozpočtů. „Krade kdekdo, ale on myslel i na nás,“ sdělilo prý MF DNES nezávisle na sobě několik obyvatel.

Od chvíle, kdy se vlivný soused stal středočeským hejtmanem, se v doposud ospalém městečku za Prahou mnohé změnilo. Vybudovala se nová základní škola, z té staré se udělalo gymnázium, rozšířila se i mateřská školka, postavil se domov důchodců, opravily se chodníky, zasadila zeleň.

Knížka o Hostivicích. Také za peníze kraje. Truchlíme

Ještě před měsícem zde hejtman Rath na náměstí slavnostně spouštěl novou fontánu. „Byla to moc hezká slavnost,“ vzpomínají místní na akci, na které hejtman rozdával a podepisoval výpravnou publikaci „Hostivice v proměnách času,“ vydanou za peníze Středočeského kraje.   

Teď, když si pro Ratha přišla policie, prý městečko nefalšovaně truchlí. „Ano, držíme smutek. Pan Rath tu chtěl zařídit třeba další vlakovou zastávku. V sokolovně měl být bazén. Teď bude houby,“ obává se mladá maminka. „Za Ratha bylo všechno za chvilku,“ přidává se její sousedka. Bývalého hejtmana hájí i starosta obce Jaroslav Kratochvíl (ČSSD). „Za hejtmana Petra Bendla jsme nedostali od kraje ani korunu. Za Ratha jsme si to jen trošku vynahradili,“ podotýká.

Jeden ze stavebních dělníků na hostovickém náměstí okomentoval pochmurnou náladu v obci ironickým: „Zavřeli nám tatu.“ A podle MF DNES příliš nepřehání. Na místní radnici by teď prý byl nejvýstižnější černý prapor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…