Lidi se hlídají navzájem. Žaloudík rozsekl dnešek, bez milosti

06.04.2022 12:48 | Rozhovor

Hostem Jany Bobošíkové v pořadu Aby bylo jasno byl senátor Jan Žaloudík, který se nedávno vrátil z mise OBSE v Srbsku. Schvalování humanitárního bombardování prý Srbové Čechům moc nevyčítají. Pokud jde o vítězství Viktora Orbána, ten prý na Západě pozlobil tím, že s Putinem jednal sám, místo toho, aby počkal „až to za něho domluví z Evropy“, ale tím vyhrál volby. Ohledně Česka pak profesor vládě mnoho nevytýká. Ale nelíbí se mu stav v médiích. „Doba je taková, že říkají, že my sice můžeme volit svobodně, ale nejsme dostatečně chytří na to, abychom dokázali něco vyhodnotit. Nám to někdo musí vyhodnotit,“ posteskl si.

Lidi se hlídají navzájem. Žaloudík rozsekl dnešek, bez milosti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Senátor za ČSSD, Jan Žaloudík

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Senátor Žaloudík byl pozorovatelem OBSE v Srbsku při nedávných volbách, které potvrdily další mandát pro prezidenta Vučiče. Poznamenal, že volby proběhly pod heslem „Stabilita a mír“ a po technické stránce byly volby uspořádány velice hezky, jak jsou v OBSE koneckonců zvyklí.

Pokud jde o to, jaké jsou vztahy Česka a Srbska po omluvě za schvalování „humanitárního bombardování“, prý se o něm někdy hovoří, ale ze srbské strany s nadhledem a pochopením, až smutným úsměvem. „On už Švejk s paní Millerovou táhli na Bělehrad na vozíku, takže už tradici tažení na Bělehrad máme,“ prohodil a dodal, že schvalování bombardování bylo hloupé a nešťastné, ale Srbové to dle Žaloudíka vnímají tak, že v roce 1999 se jednalo od Čechů o „drobnou nestatečnost“, která vztahy mezi zeměmi nekazí. Mimo jiné navštívil i monument zasvěcený památce devadesáti dětí, které při bombardování zahynuly.

Co se týče Maďarska, kde zvítězil Viktor Orbán s programem značně odlišným od postoje české vlády, profesor konstatoval, že se Maďaři udrželi tisíc let a vždy si vedli svou vlastní politiku. „Asi vědí, proč to dělají, drží si jazyk, kterému nerozumíme, ale angličtina to srovná,“ podotkl. Pokud jde o návrhy na rozpuštění V4, poznamenal, že to je uskupení, které na Západě dráždí už nějakou dobu, ale prý není ani co rozbíjet, když by rozbití znamenalo v podstatě jen to, že by se ministři a hlavy státu dále nescházeli.

Pro rozpuštění důvod nevidí. Orbán podle něho pozlobil tím, že se s Putinem domluvil na plynu a „zvláštním uspořádání“ sám a nepočkal „až to za něho domluví z Evropy“. Což mu dle Žaloudíka i analytiků přidalo ve volbách, protože zajistil jistoty, opět podle hesla „Stabilita a mír“.

Česká vláda se v současné situaci dle Žaloudíka „motá, jak může“, v rámci toho, co jí dovolí jednotná politika Evropské unie. „Pánové dělají, co můžou. České vládě bych toho příliš nevytýkal. Pokud něco vytýkám, tak médiím, že nám nenechají vlastní názory,“ soudil. „Nejsem ani Zemanův, ani Fialův, ani Putinův, ani Bidenův, ani Macronův, já jsem maminčin. Ty původní reflexy, to vás naučí maminka, a to ostatní je věc volby. A člověk by měl mít možnost uspořádat věci tak, jak jsou,“ popsal svůj postoj.

A konkretizoval, že pokud má projev nějaký prezident či premiér, ať už Biden, Macron, Putin nebo Modí, tak je zbytečné, aby to někdo ze „svazáckých kolegů“ převykládával a říkal, co oni říkali. „V solidních zemích to myslím někdy třeba nad ránem nebo v noci pustí celé. Člověk si to poslechne, udělá si názor. Ten může být i velice kritický. Ale udělá si vlastní názor,“ podotkl.

„Jenže doba je taková, že říkají, že my sice můžeme volit svobodně, ale nejsme dostatečně chytří na to, abychom dokázali něco vyhodnotit. Nám to někdo musí vyhodnotit. A to si myslím, že do budoucna je velký defekt, to se nám vrátí velice špatně, protože není nic horšího pro demokracii než málo myslící populace,“ předpovídá.

Byl dotázán, jak si myslí, že se ukrajinský konflikt vyvine. V této souvislosti Žaloudík konstatoval, že pokud chce někdo rychlý konec konfliktu, tak do místa neposílá zbraně, což je obecná poučka. „Jestli nám nejde o rychlé zastavení války, ale o vítězství, tak se pak můžeme ptát, na jaké demarkační linii. O ty demarkační linie šlo všude, v Koreji, ve Vietnamu, v Sýrii,“ pokračoval a dodal, že po celý jeho život se někde válčilo, akorát ne tak blízko a s takovými důsledky, i když Jugoslávie byla velmi blízko.

Hlavní otázkou tak dle Žaloudíka je, čeho chceme dosáhnout. Ukrajina by chtěla dosáhnout územní celistvosti, ale podle něho není reálné, že by se „Vladimir Vladimirovič“ stáhl za Doněck a vyklidil Krym. Tedy opět se bude řešit demarkační linie a je otázka, zda se najde za měsíc nebo za pět let a kolik to bude stát lidských životů.

Odsoudil také, jak se plíživě opět šíří autocenzura. Popsal, že už zažil čtyři druhy demokracie, nejdříve tzv. lidovou demokracii, pak socialistickou, pak liberální a v současnosti zažívá „protektivní demokracii“. „Ta vás má chránit před vším včetně různých virů, ale má vás chránit i před názory, a to i před názory vlastními. Takže vám to má nějak vysvětlit nalinkovat. Je to samozřejmě cesta do pekel, špatně,“ vyjádřil se senátor.

„Zatímco v Bělehradě si můžu pustit Putina na Russia Today, v Praze si ho pustit nemůžu, protože je to ďábel. Ale já sám rozpoznám, jestli je to ďábel, já nepotřebuju zprostředkovatele, aby mi vysvětloval, že je to ďábel,“ usuzuje Žaloudík, že názorové filtry vedou k věcem, které nejsou v pořádku. Tím spíš, když se za vypnutí serverů ani nepostavila vláda, ale řekla, že to je rozhodnutí soukromé skupiny. Ironizoval, že jde až o biblický krok, protože v otčenáši se říká: „Neuveď nás v pokušení a zbav nás všeho zlého.“ Teď jsme tedy zbavováni pokušení mít svůj vlastní názor.

Dodal, že válku tady snad ani nikdo neschvaluje. Ale někdo by ji chtěl zastavit zítra, někdo až po dosažení jistých cílů a jiní dokonce tvrdí, že válka má skončit až po konečném vítězství a tažení na Kamčatku.

Za nejhorší pak považuje, když se lidé hlídají navzájem a udávají. Míní, že jsou dnes „vypouštěny signály“ k hlídání. „Pak už je jedno, jestli vás hlídá soused, anebo vás hlídá pan redaktor z ČT, jestli ten názor je správný nebo není správný,“ prohodil. Že má vláda „zmocněnce pro oblast médií a dezinformací“ považuje za špatné a hlavně za opakování historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…