Lidovci mění ministryni Hubáčkovou, musí na operaci. Nastupuje brněnský Petr Hladík

03.10.2022 18:42

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková ze zdravotních důvodů rezignuje na funkci ministryně životního prostředí.

Lidovci mění ministryni Hubáčkovou, musí na operaci. Nastupuje brněnský Petr Hladík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka dnes po zasedání širšího vedení strany oznámil rozhodnutí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) o rezignaci na post ministryně. Důvody mají být zdravotní.

Do čela resortu životního prostředí navrhli lidovci jmenovat svého místopředsedu Petra Hladíka. 

O nominaci do vlády už Jurečka hovořil s premiérem Petrem Fialou z ODS. Telefonicky informuje prezidenta Miloše Zemana a přeje si, aby se s Hladíkem setkal.

Hladík byl kandidátem lidovců do vlády na post ministra životního prostředí již při sestavování vlády, ale tehdy to ještě z rodinných důvodů odmítl a rozhodl se zůstat v Brně, kde byl prvním náměstkem primátorky.

Čerstvě osmatřicetiletý Petr Hladík na sebe nedávno upozornil svou svéráznou kampaní před komunálními volbami v Brně.

Zde byl od roku 2016 prvním náměstkem primátora. V letech 2012–2015 byl předsedou Mladých lidovců, od března 2019 je místopředsedou KDU-ČSL.

Nový ministr životního prostředí je absolventem oboru aplikovaná informatika na Masarykově univerzitě v Brně. Poté pracoval jako analytik informačních systémů. Vášnivý fotbalista a aktivní člen tělovýchovné organizace Orel Hladík je ženatý a má pět dětí.

Ministerstvo životního prostředí mu bylo nabízeno už vloni po volbách, tehdy ale funkci nepřijal.

Sám uvedl, že funkci přijímá jako výpomoc své kolegyni Hubáčkové, jejíž zdravotní komplikace jej zasáhly.

S paní ministryní se známe dlouho a několik let společně pracujeme na politice KDU-ČSL v oblasti životního prostředí. Uvědomuji si naléhavost celé situace. Teď, když celá Evropa prochází transformací energetiky a navíc když Česká republika předsedá Radě Evropské unie, je důležité, aby odchod paní ministryně neohrozil fungování ministerstva. Nejde o mě, jde o lidi a jde o Českou republiku. Odmítnout paní ministryni Hubáčkovou a pana vicepremiéra Jurečku by teď hraničilo s nabubřelostí a hlavně by to bylo nezodpovědné,“ uvedl nový ministr na Facebooku.

„Je mi jasné, že řada z vás si řekne, nevyšlo mu to v Brně, tak jde do Prahy. Naprosto to chápu, díval bych se na to možná dost podobně. Ale na rovinu říkám, že by bylo jednodušší zůstat v Brně, které miluji, a trávit více času s rodinou a buď pokračovat ve vedení Brna na projektech, které mám rozpracované, nebo odejít do opozice a vrátit se do byznysového prostředí. V životě si ale vybírám těžší cesty, pokud jsem přesvědčen, že vedou tím správným směrem,“ dodal s tím, že jeho ministerské působení bude náročné i pro jeho rodinu.

Hladíka podporuje i předseda Marian Jurečka, podle kterého je již dlouhou dobu jedním z hlavních tvůrců lidovecké politiky životního prostředí.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…