Lidovci přišli s modelem dostupného bydlení, chtějí zapojit lidi

02.04.2015 15:52

S vlastním návrhem dostupného bydlení pro mladé rodiny či seniory, kteří si sami nemohou dovolit byt koupit či pronajmout na trhu, přišli dnes vládní lidovci. Pokud by podle nich lidé složili určitou sumu, obec by jim pronajala výhodně za nižší cenu byt. Po letech by ho nájemníci získali do vlastnictví. Radnice by na úpravu svých nemovitostí na toto bydlení využila dotace a úvěry. Novinářům to dnes řekli lídři KDU-ČSL.

Lidovci přišli s modelem dostupného bydlení, chtějí zapojit lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Vláda by měla brzy projednávat koncepci sociálního bydlení, kterou sepsalo ve spolupráci s dalšími resorty a experty ministerstvo práce. Materiál počítá s krizovým bydlením pro okamžité ubytování, s jednodušším přechodným sociálním bydlením a s levnějšími dostupnými byty. Z nich by se lidé přestěhovali do běžného bydlení, až by se jejich situace zlepšila. Někteří by v nich zůstali.

Podle nejmenší vládní strany je model výhodný pro všechny - pro stát, obce i obyvatele

Návrh KDU-ČSL není podle jejího předsedy a vicepremiéra Pavla Bělobrádka konkurenčním projektem. Uvedl, že lidovecký model není určen těm, kteří se nedokážou sami o bydlení postarat. Je pro lidi, kteří nějaké peníze mají, ale třeba nedosáhnou na úvěr.

Podle nejmenší vládní strany je model výhodný pro všechny - pro stát, obce i obyvatele. "Není potřeba měnit legislativu. Stávající majetek se zhodnotí, nemusí se nic stavět. Nebudou se vyprazdňovat centra měst. Lidé dostanou byt po 20 letech do vlastnictví, nemusí se stěhovat," vypočítal Bělobrádek. Podle něj návrh nesází jen na úsilí státu, ale i na vlastní odpovědnost lidí.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška by stát každoročně vydal na úpravu nemovitostí asi tři až čtyři miliardy. Obce by využily nejen dotace, ale i úvěry. Na dostupné bydlení by upravily budovy, které už mají. Například by se v domech provedly bezbariérové úpravy, přistavěl by se výtah, snížila by se energetická náročnost.

Lidovci budou chtít, aby vznikla komise zástupců různých resortů

Radnice by se rozhodly, zda takový model dostupného bydlení ve své obci či městě zavedou. Podle chystané vládní koncepce by ale obce měly vyčlenit určitou část bytů na sociální a dostupné bydlení pro potřebné, mohlo by to být třeba pět procent. "Je nesmysl obcím nařizovat, kolik procent mají věnovat na nějaký účel," řekl šéf svazu měst a obcí Dan Jiránek. Podle něj řada obcí a měst už za své peníze byty buduje, v Česku jsou navíc statisíce volných bytů.

Lidovecký model vyzkoušely podle svého někdejšího starosty Stanislava Juránka (KDU-ČSL) brněnské Židenice. Zájemci o byt dali například dohromady 300.000 korun ze stavebního spoření a radnice získala na byt dotaci, bydlení po čase nájemníci vlastní, popsal nynější senátor a náměstek jihomoravského hejtmana Juránek. "Když se to podařilo v malém, bylo by dobré přistoupit k metodě v rámci celé republiky," uvedl Juránek. Podle něj Jihomoravský kraj bude své nemovitosti "zhodnocovat" tak, že bude vytvářet dostupné bydlení.

Lidovci budou chtít, aby vznikla komise zástupců různých resortů, která by o jejich návrhu jednala. Strana tvrdí, že dostupné bydlení v jejím pojetí je možné zavést rychle. Zákon o sociálním bydlení má začít platit od roku 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…