Lidovec Bartošek a nářez u Takáče: Rusové odpálili sklad, verbují u nás lidi. Velmi dobře, že jsme snížili počty

23.04.2021 21:30

Hostem Interview ČT24 byl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, který se vyjádřil k aktuálním tématům, zejména k dohodám o velikosti ambasád.

Lidovec Bartošek a nářez u Takáče: Rusové odpálili sklad, verbují u nás lidi. Velmi dobře, že jsme snížili počty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Bartošek

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

„Je to dobrý začátek dialogu,“ řekl k aktuálnímu vyhošťování diplomatů z české strany, kdy podle něj se nyní čeká na to, jak zareaguje ruská strana. Předpokládá, že to, že Rusové řekli, že jsou na striktní paritě, není poslední slovo. „To, že jsme snížili počty, je velmi dobře,“ řekl Bartošek k dohodě o velikosti ambasád.

„Ruští agenti u nás odpálili vojenský sklad, kdy zemřeli dva lidé. Ruští agenti u nás verbovali lidi, kteří odjížděli střílet a zabíjet na okupované území Ukrajiny. To, co se v současné době odehrává v Praze a to, co se odehrává na ambasádách, je přímý důsledek chování Ruské federace,“ dodal Bartošek a poděkoval všem zúčastněným stranám, které se podílely na celé akci.

Je snížení pracovníků nyní podle Bartoška nastaveno tak, aby obě ambasády mohly fungovat efektivně, v rámci standardních diplomatických vztahů? „Standardní diplomatické vztahy nejsou jenom o tom, kolik máte lidí na ambasádě. Je to otázka vzájemného obchodu, vzájemného bezpečí,“ sdělil Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Zda se má snižovat počet diplomatického sboru v Česku, nechtěl zcela Bartošek říct. “Beru to jako začátek dialogu s ruskou stranou. Dialogu o tom, jak budou vypadat ambasády, kolik tam bude lidí, jestli tam bude možné, nebo nebude možné zaměstnávat místní lidi, což ruská ambasáda nedělala. Patrně k tomu měla své důvody, protože nechtěla tam nikoho mít z České republiky,“ podotkl Bartošek.

„Měl by také přijít jasný vzkaz: Bude-li se to opakovat, mějte na paměti, že to nastane opět, to, co Česká republika udělala. A teď se nebavíme jenom o Rusku, ale o všech státech,“ dodal Bartošek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…