Lidovec Benešík se naštval na Okamuru kvůli landsmanšaftu: Ti lidé ze Sudet se omlouvají, sypou si popel na hlavu

28.01.2021 21:10

Předseda SPD Tomio Okamura se při čtvrteční mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny rozčiloval na KDU-ČSL za to, že její členové se účastnili sjezdu Sudetoněmeckého landsmanšaftu. Představitelé našeho státu by podle něj na taková setkání „milých krajanů“ s nacistickou minulostí jezdit neměli. „Vy, lidovci, tam ale, pane Benešíku, jezdíte pravidelně,“ uhodil na lidoveckého poslance Ondřeje Benešíka za to, že připomínal, kterých podivných akcí se účastnil Okamura. Následně mu Benešík vysvětlil, proč návštěva sjezdu Sudetoněmeckého landsmanšaftu není problém.

Lidovec Benešík se naštval na Okamuru kvůli landsmanšaftu: Ti lidé ze Sudet se omlouvají, sypou si popel na hlavu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík

„Samozřejmě že mě trochu mrzí, že ta debata sklouzla do osobní roviny. Já se samozřejmě přiznám, a vůbec se za to nestydím, že nejsem zdaleka tak slavný jako pan Tomio Okamura, a proto právě za mnou nikdo nepřišel, abych se stal ambasadorem roku multikulturalismu, nebo chcete-li, roku mezikulturního dialogu,“ uvedl Benešík s tím, že jako člověk, který nikdy nevěřil na multikulturalismus, takovou nabídku nemusel zvažovat na rozdíl od pana Tomia Okamury, který na ni prostě kývl.

Doplnil, že podle tiskové zprávy Ministerstva vnitra v rámci této události byly uvedeny další klíčové akce, které byly pořádány. Jako je Barevná planeta, kterou organizovala Poradna pro integraci, nebo divadelní představení Náš islám, nebo aktualizace a rozšíření didaktické příručky pro učitele včetně zařazení metod výuky mezikulturního dialogu na školách.

Okamura to však označil za pomluvy. „Pokud pan Okamura řekne, že nebyl ambasadorem této události a že v rámci této události se odehrávaly tyto akce, tak si to potom bude muset vyřídit s Ministerstvem vnitra, které vydalo v tom případě potom nepravdivou tiskovou zprávu. To je v podstatě celé,“ podotkl s tím, že Okamurova kritika by proto neměla směřovat na něj, jelikož pouze citoval z veřejně dostupných zdrojů.

Následně připojil i reakci k landsmanšaftu, který mu Okamura předhodil. „Já jsem osobně na žádném sjezdu sudetských Němců nebyl,“ zdůraznil a poznamenal, že právě Sudetoněmecký landsmanšaft, který se skládá z x organizací, proto je landsmanšaft, to znamená, že to není jedna entita, právě změnil své stanovy.

Stanovy změnil tím způsobem, že si nenárokuje nárok na domovinu, jak to bylo v té zakládací listině. A taky se vzdal majetkových nároků, pokračoval Benešík.

Připomněl i omluvu potomků lidí ze Sudet. „Opakovaně se omluvili a omlouvají a sypou si popel na hlavu za to, co provedli někteří jejich předci nejenom tady v Čechách a na Moravě. A právě proto se s nimi bavíme, protože prostě jsou si vědomi zločinů nacismu, které páchali i někteří jejich předkové. Pokud by to neudělali, tak se nimi nebudeme bavit,“ vysvětloval Benešík.

„A my bychom se nikdy s nimi nebavili, kdyby se neomluvili, kdyby zlehčovali nacismus a kdyby nějakým způsobem zlehčovali zločiny, které tady někteří jejich předkové napáchali. Nikdy bychom se s nimi nebavili,“ doplnil.

„Přímých účastníků je v podstatě je minimum, se kterými bychom se mohli teoreticky bavit, toto jsou jejich potomci, kteří jsou si plně tohoto vědomi, a proto s nimi vedeme dialog. To je přece snad normální, to je úloha politika. Ale ti lidé jsou z různých politických stran. Landsmanšaft není politická strana, landsmanšaft má členy nejrůznější ve všech politických stranách,“ uvedl poslanec.

To, že je tam radikální křídlo, které tady bylo jmenováno, tak to má podle něj opravdu malou váhu, ale je velmi slyšet, a s těmi se KDU-ČSL prý rozhodně nebaví.

Následně poukázal na zprávy z našich ambasád a zastupitelských úřadů ohledně toho, že zde máme politickou stranu, která se jmenuje Alternativa pro Německo. A je to shodou okolností partnerská sesterská strana SPD Tomia Okamury.

„Tato strana právě nesouhlasí s Benešovými dekrety jako politická strana a např. její bavorská část požaduje, aby v českém pohraničí byly zavedené dvojjazyčné nápisy. To nedělá žádná strana, natož tak aby to byla partnerská strana KDU-ČSL. Toto požaduje partnerská strana SPD, která se jmenuje Alternativa pro Německo. Tak si ty takzvané (nesrozumitelné), ty zprávy z těch ambasád, čtěte pořádně. A v té vaší evropské partaji si udělejte pořádek,“ uzavřel Benešík, podle kterého není normální, aby německá politická strana požadovala dvojjazyčné česko-německé nebo německo-české nápisy, aby byly povinné v našem pohraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…