Lidovec z ateistického severu: Znám se s Drábkem, tak jsem mu řekl...

20.10.2013 11:05

Přímý pohled Kamila Jana Svobody hledí v tomto předvolebním období na Liberečany ze dveří autobusů či plakátovacích ploch. Na billboardech slibuje, že dá zemi do pořádku. „Naše země nefunguje normálně. Jsem přesvědčen, že bývalé vládní strany selhaly. Ale nebudou fungovat ani recepty, které nabízí levice. Stojí na zvyšování daní a rozšiřování moci státu,“ myslí si liberecký lídr KDU-ČSL do nadcházejících parlamentních voleb.

Lidovec z ateistického severu: Znám se s Drábkem, tak jsem mu řekl...
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Kamil Jan Svoboda

Lidovci podle něj nabízejí profesionální a úspornou státní správu, lepší podmínky pro podnikání a solidaritu se skutečně potřebnými. Tato tradiční strana vymizela z vlády i z Parlamentu, což je pro politickou stabilitu naší země asi škoda.

Podnikatelé s lidskou bídou jsou jako Šmejdi

Velkým tématem Kamila Jana Svobody je řešení rozbušky, která hrozí vypuknutím národnostních nepokojů. „Stát musí skrze dávky přestat podporovat podnikatele s lidskou bídou a neumožňovat vytváření sociálně vyloučených lokalit,“ domníval se a přirovnal tyto podnikavce k těm, kteří byli vyobrazení ve známém dokumentu Šmejdi. „Zároveň je ale nutné prověřit, zda jsou všechny různé dávky vypláceny spravedlivě a využívány účelně. Například je vhodné je navázat na dodržování školní docházky,“ doplnil.

Z podobného soudku je boj proti lichvě. „Poplatky za exekuce jsou naprosto nehorázné. Chceme jasně stanovit, co je to lichva. Také budeme prosazovat zákaz půjček nad 20 procent RPSN,“ uvedl.

V buňkách mají lidé pořádek

V předražených ubytovnách bydlí a lichvě propadají lidé sociálně slabí, často Romové. Svoboda se je snaží svými programovými body uchránit před těmito nebezpečími. Pracoval však na Ministerstvu pro místní rozvoj a jako svého šéfa tam měl Jiřího Čunka, lidoveckého ministra, bývalého starostu Vsetína a současného senátora. Ten je kvůli svému postupu proti neplatičům nájemného převážně se rekrutujících z romského etnika považován některými lidmi za rasistu. Svoboda si Čunka váží a uznává ho. „Rozhodně to není žádný rasista,“ říká přesvědčeně. A vysvětluje vsetínský případ, kdy Jiří Čunek inicioval výstavbu obytných buněk, do kterých se pak nastěhovali neplatiči nájemného. „Dodneška tam lidé bydlí a mají pořádek nejen doma, ale i ve společných prostorech,“ vysvětlil.

Mít děti musí být výhodné

Lidovci se prezentují prorodinnou politikou. Kamil Jan Svoboda má ohledně dětí splněno, má tři potomky. Navrhuje daňové zvýhodnění pro rodiče. „Když si podnikatel může odečíst z daní nové auto, proč by něco podobného nemohlo být u rodičů. Dítě může rodiče stát do konce vysokoškolského studia až dva miliony korun. Chápu je jako investici do budoucnosti celé naší země. A současný model rodiče výrazně znevýhodňuje,“ domnívá se. „Týká se to samozřejmě jen těch, kteří chodí do práce a platí daně,“ upozornil.

Ateistické severní Čechy – těžká pozice pro KDU-ČSL

Program KDU-ČSL je přijatelný pro větší množství lidí, než jim potom vhodí hlas. Zvláště v jedné z nejateističtějších oblastí na světě, v severních Čechách. Častý je i názor – ano, mají mladé vedení, ale pod nimi členská základna je zatuchlá, zkostnatělá, nemoderní. „Je pravda, že máme starší členskou základnu. Tito lidé nejsou tolik otevření trendům nové doby, žijí hodně na vesnicích, mají rádi tradici. Ale když se s nimi setkáváme a předkládáme jim svoje názory, které rozhodně nejsou zkostnatěle, jsou k nim vstřícní a podporují nás,“ objasnil Svoboda.

Chybná hospodářská politika minulé vlády

Šéfem KDU-ČSL je Pavel Bělobrádek. Ten v úvodním slově k volební kampani KDU-ČSL tvrdě kritizoval minulou vládu. „Česká ekonomika si prošla nejdelší recesí ve své historii. Byla zapříčiněna chybnou hospodářskou politikou. Minulá vláda pod heslem ozdravení veřejných financí recesi ještě umocnila. Domácí ekonomika klesala a místo pomoci se dočkala podpásové rány – snižování investic ze strany státu a zvyšování daní v nejhorší možnou chvíli. Zatímco okolní země ekonomicky rostly, Česko klesalo,“ popsal předseda KDU-ČSL.

Poprvé nás budou volit někteří pravicoví voliči

I proto mnozí tápající a zklamaní pravicoví voliči možná vhodí svůj hlas ve volbách lidovcům. „Někteří o tom uvažují poprvé v životě. Jsou to ti, kteří se bojí experimentu ve formě ANO,“ konstatoval Svoboda. Zajímaví mohou podle něj být lidovci i pro některé ne vyloženě levicové voliče ČSSD. „Jsou to ti, kteří si myslí, že ČSSD populisticky slibuje nemožné a nesplnitelné,“ zhodnotil.

Zakázat předvolební průzkumy

Lidovci se v předvolebních průzkumech většinou pohybují nad  pětiprocentní hranicí. I když situace je nepřehledná, průzkumy se objevují  s nadsázkou tři denně a každý vychází jinak. Jejich věrohodnost je proto zavádějící. Vloni při krajských volbách například v Libereckém kraji z nich nezůstal na kameni kámen, volby dopadly úplně jinak. „Předvolební průzkumy bych dva měsíce před volbami zakázal. Mám signály, že v minulosti určití lobbisté měli blízké styky s agenturami a dokázali určité straně přidat, aby vypadala, že je volitelná a že se dostane do Parlamentu. Což má velký psychologický efekt,“ vypozoroval.

Dělejte si svoji kampaň

Kamil Jan Svoboda se uchýlil k neobvyklému kroku. „Máme na kandidátce slušné pracovité lidi. Zaznamenal jsem, že v jiných krajích nastal problém, že když si někdo dělal svoji kampaň, byl za to potrestán. Já jsem naopak všechny kandidáty KDU-ČSL v Libereckém kraji vyzval, aby se propagovali a udělali všechno pro to, aby nás přeskočili,“ sdělil.

Drábek posílal lidi na dno společnosti

Dvojkou lidovců v Libereckém kraji je jablonecký lékař Michael Vraný, který loni kandidoval na senátora a jen těsně se nedostal do druhého kola. Vraný je od roku 1990 primářem chirurgie jablonecké nemocnice. V loňském rozhovoru pro Parlamentní listy.cz ostře kritizoval dva ministry TOP 09. Osobně se zná s Jablonečanem a bývalým ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem. „Nesouhlasím s jeho kroky. Posílá lidi na dno společnosti. Vidím to jako lékař. Předepíšu pacientovi v dobré víře léky či navrhnu nějakou péči a pak zjistím, že někteří nemají na jejich zaplacení,“ podivil se.

Plíživá privatizace nemocnic

Ostře se pustil i do tehdejšího ministra zdravotnictví Leoše Hegra. „Je ve vleku různých zájmových skupin. Pod jeho vedením dochází k plíživé privatizaci zdravotnictví pod nadvládou pojišťoven, které řídí finanční magnáti. Jejich jediným zájmem je zisk. Pacient se stává obtížných elementem,“ rozhořčoval se jablonecký primář.

Bez kompromisů potírat korupci

Lidovci se vymezují proti korupci a podporují projekt Rekonstrukce státu. „Polovičatá řešení nepřinesou očekávaný výsledek. Budeme pro úplný zákaz anonymních akcií, povinná majetková přiznání nebo zřízení specializované protikorupční složky státního zastupitelství,“ zmínil předseda KDU-ČSL Bělobrádek. Kamil Jan Svoboda byl jeden z prvních lídrů v kraji, který připojil podpis, v němž se Rekonstrukci státu zavázal podporovat přijetí klíčových protikorupčních zákonů.  Následovala ho drtivá většina kandidátů lidovců do předčasných parlamentních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …