Lidovecký místopředseda v ČT kázal proti hazardu a vychvaloval fungování koalice

01.04.2014 19:32

Návrh novely loterijního zákona navrhuje zastropovat možné sázky ve dvou výších – v nižší pro herny a pohostinská zařízení, ve dvojnásobné pro „kamenná“ kasina. "Je rozdíl mezi patologickým hráčstvím a hraním ve volném čase, když na to mám," hájí rozdílný přístup místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek, který je místopředsedou KDU-ČSL pro sociální politiku.

Lidovecký místopředseda v ČT kázal proti hazardu a vychvaloval fungování koalice
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Ve vyloučených lokalitách probíhá hazard v pohostinstvích, málokdo z lidí tam žijících chodí do kasin, vysvětluje místopředseda Bartošek dále. Nepovažuje to za diskriminační opatření, neboť již samosprávy podnikají kroky k omezení a regulaci hazardu. Patologické hráčství považuje za ohrožení společnosti, které se navíc navazujícím společenským propadem postižených může velmi prodražit. Řekl to v Interview ČT24 vysílaném na zpravodajském kanálu veřejnoprávní televize.

Vstupenka, omezující celodenní vklad do hazardu, by měla být dalším krokem. Měla by být vázána na planění jiných povinností. „Kdo neplatí výživné, nemá v hazardu co dělat,“ řekl Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Podle něj drogy, alkohol, tabák a patologické hráčství ohrožují společnost. Závislostí postižení hráči přicházejí o domy, společensky i hmotně se propadají a společnost na ně následně doplácí. „Hazard je dlouhodobé vleklé téma, velice bolestné,“ shrnul místopředseda lidové strany Bartošek.

„Je potřeba, aby samosprávy byly rozhodující v rozhodování, zda herny u nich budou či ne,“ míní Jan Bartošek. Připravováno je i nové daňové zatížení hazardu. Zatím je však pouze v rovině úvah. Mělo by obsahovat tři pásma, přičemž výherní automaty by měly být zdaněny nejvýše právě kvůli jejich výskytu v sociálně vyloučených lokalitách, nastínil poslanec Bartošek. „Je třeba vidět především ty rodiny, které to zničilo,“ upozorňuje muž, jen se dlouhodobě pracovně coby terapeut závislostí zabývá.

Je koalice pevná?

„Můžu říci, že koalice funguje dobře,“ tvrdí vládní poslanec v odpovědi na pevnost vládního spojenectví. „O Babišově holdingu všichni věděli před volbami,“ dodává vzhledem k nedávným vyjádřením ministerského předsedy z řad ČSSD Bohuslava Sobotky na údajný střet zájmů ministra financí Andreje Babiše, předsedy konkurenčního hnutí ANO. „Každá věc má své slabiny, ale já nevím, proč by tato věc měla být slabinou naší vlády – nebyl porušen zákon, koalice pracuje, řídí zemi, připravuje zákony,“ míní poslanec vládní KDU-ČSL Bartošek.

Jednotu koalice podle něj nenarušuje ani rozdílný pohled na tak zvanou zelenou naftu, která má být podle koaliční smlouvy znovuzavedena, ovšem ministr státní pokladny Andrej Babiš se jí brání. „Ministr financí musí být řádný hospodář,“ chápe poslanec ministra Babiše z partnerské strany, a dodává, že „je třeba, aby došlo k dialogu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…