Lídři zemí NATO zahájili summit, který vytyčí strategii do roku 2030

14.06.2021 16:48

Dnes odpoledne lídři tří desítek zemí NATO zahájili summit. Právě na něm vytyčí novou strategii pro nadcházející dekádu. Při prvním setkání za účasti amerického prezidenta Joea Bidena budou mluvit o novém přístupu k ruské hrozbě či ke globálnímu vzestupu Číny, budoucnosti spojeneckých operací po letním odchodu z Afghánistánu, ale také o zvyšování výdajů na obranu. NATO je podle amerického prezidenta Joea Bidena zásadní pro americké zájmy. Píší o tom ČeskéNoviny.cz.

Lídři zemí NATO zahájili summit, který vytyčí strategii do roku 2030
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Podle generálního tajemníka Aliance Jenste Stoltenberga byla dnes otevřena nová kapitola transatlantických vztahů. NATO podle jeho slov stojí před novými výzvami, kvůli nimž musí posílit mimo jiné schopnost společně reagovat a jednat. Summit je podle většiny evropských lídrů definitivní tečkou za čtyřmi lety konfrontačního přístupu Bidenova předchůdce Donalda Trumpa. 

Nový americký prezident hned při příchodu na jednání dal najevo ochotu své země bránit spojence v případě jejich napadení. „Pátý článek (Severoatlantické smlouvy) je svatým závazkem,“ řekl krátce před jednáním Biden o ustanovení, podle nějž všechny spojenecké země přispějí na pomoc napadenému členovi. „Chci, aby celá Evropa věděla, že Spojené státy jsou tady,“ dodal.

Mezi zásadní témata nové strategie bude patřit i přístup k Rusku, s nímž má podle Stoltenberga NATO nejhorší vztahy od dob studené války. Podle českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka se v závěrečném prohlášení lídrů objeví vyjádření solidarity s Českem v diplomatické roztržce s Moskvou zahájené kauzou Vrbětice. Českou republiku na jednání zastupuje prezident Miloš Zeman. Ten dorazil na společné fotografování na kolečkovém křesle a na rozdíl od ostatních lídrů nebude po summitu hovořit s novináři a ihned zamíří domů.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …