Lihovarníci varují vládu: Kašlete na nové kolky, to nepomůže

20.09.2012 12:13

Evropská konfederace výrobců lihovin zaslala české vládě dopis, ve kterém kritizovala plán na zavádění nových kolků. Zároveň lihovarníci požadují zrušení prohibice a varují, že dlouhé otálení nažene spotřebitele do náruče nelegálních producentů.

Lihovarníci varují vládu: Kašlete na nové kolky, to nepomůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

„Výrobci alkoholu se domnívají, že současný systém kolků nepomáhá potlačovat padělaný nebo nelegální alkohol, protože kolky jsou často padělány, opakovaně používány nebo není trestáno, když na výrobcích chybějí,“ uvedla v dopise lihovarnická konfederace. „Nový systém kolků proto pravděpodobně bude stejně neefektivní a bude nadále umožňovat, aby na trh přicházely nelegální výrobky, které jsou nebezpečné a za něž není odvedena žádná daň,“ obávají se.

Zavedení kolků podle nich bude představovat logistický problém, jehož vyřešení bude nadále prodlužovat stav, při kterém bude trh v rukou nelegálních distributorů. Kritizován je i vyhlášený zákaz prodeje tvrdého alkoholu. „Obáváme se, že zákaz nažene zákazníky přímo k těm nelegálním obchodním kanálům, které se vláda snaží odstranit,“ varuje konfederace. Místo toho by prý vláda měla zveřejnit seznam značek, které považuje za záruku kvality a bezpečnosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…