Lihoví mafiáni před vrchním soudem. Měli způsobit škodu přes šest miliard

07.06.2017 6:53

Olomoucký vrchní soud se dnes bude druhým dnem zabývat kauzou lihové mafie v čele s podnikatelem Radkem Březinou. V kauze je obžalováno osm lidí, krajský soud jim uložil tresty od čtyř do 13 let vězení, jeden z nich dostal podmínku.

Lihoví mafiáni před vrchním soudem. Měli způsobit škodu přes šest miliard
Foto: hns
Popisek: Prohibice, ilustrační foto

Většina žádá snížení trestu až o několik let, žalobce naopak chce přísnější potrestání u tří z nich. U hlavních členů skupiny navrhl také propadnutí jejich majetku za desítky až stovky milionů korun. Skupina podle obžaloby při nelegálních obchodech s lihem obrala stát na daních o více než šest miliard korun.

První jednací den přednesly svá odvolání obě strany, dnes hodlá soud vyslechnout znalkyni. Navrhli ji obhájci Radka Březiny, kteří chtějí soudu dokázat, že je jeho náprava možná. Soud se dnes bude případně zabývat dalšími navrženými důkazy, poté by se mohly dostat obě strany k závěrečným návrhům a ke slovu také samotní obžalovaní.

Kauzu, kterou provázejí přísná bezpečnostní opatření, má soud nařízen také na čtvrtek. Rozhodnutí by však mohlo padnout také dnes.

Skupina podle obžaloby v letech 1998 až 2013 tajně čistila technický líh a používala ho k výrobě alkoholických nápojů bez odvedení daně. Organizace dodala za 15 let na trh desítky milionů litrů lihu, stát podle krajského soudu připravila na daních o 6,39 miliardy korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…