Lipovská by hlasovala pro odvolání Dvořáka. Radě neodpovídá, a ještě ji veřejně pomlouvá. Zaměstnanci ho podporují, protože odmítá zveřejnit jejich platy

15.04.2021 19:52

Radní ČT Hana Lipovská má jasno, že je generální ředitel České televize Petr Dvořák ve střetu zájmů. Při prokázání takového střetu je odhodlaná hlasovat pro jeho odvolání. Lipovská také nepřímo potvrdila, že má kvůli výkonu své funkce radní ČT stále přidělenou policejní ochranu, a podle svých slov má určité obavy o své zdraví.

Lipovská by hlasovala pro odvolání Dvořáka. Radě neodpovídá, a ještě ji veřejně  pomlouvá. Zaměstnanci ho podporují, protože odmítá zveřejnit jejich platy
Foto: Repro Facebook
Popisek: Ekonomka a radní ČT, Hana Lipovská

Lipovská v rozhovoru pro DVTV vysvětlovala, proč je podle ní namístě odvolání ředitele Dvořáka a že ona sama proti němu osobně nic nemá. „V radě je v současné chvíli čtrnáct členů a odvolávání ředitele je naprosto přesně definováno zákonem o České televizi. Takže vůbec nejde o to, zda jeden člen rady chce, nebo nechce odvolávat, ale zda jsou naplněny podmínky pro samotné odvolání,“ řekla Lipovská, že ona sama na odvolání Petra Dvořáka žádné osobní zájmy nemá.

„Pokud ale budou naplněny podmínky pro odvolání podle zákona o ČT, tak bez ohledu na sympatie nebo antipatie je mojí povinností pro odvolání hlasovat. Jakékoliv spory mezi námi nehrají v mém hodnocení žádnou roli,“ zopakovala.

Dvořák podle Lipovské nijak nekomunikuje s Radou ČT a je špatným ředitelem. „Neodpovídá na naše dotazy, respektive pouze formálním způsobem, nenaplňuje usnesení rady, zatemňuje informace a není ani ochoten chodit na jednání rady. Nejhorší je, že vlastní kontrolní orgán očerňuje v médiích, což by si v nějaké soukromé společnosti těžko mohl dovolit,“ má jasno Lipovská. „Ale chápu, že mnozí zaměstnanci a externí tvůrci si myslí, že je výborný ředitel, zvláště když Dvořák vytrvale odmítá zveřejnit jejich platy s tím, že na to společnost není připravená,“ dodala.

Veřejnoprávní instituci podle ní nemůže dobře vést člověk, který je v konfliktu se zákonem a který usiluje o co nejmenší míru efektivní komunikace se svým kontrolním orgánem. Dvořák je podle Lipovské ve střetu zájmů kvůli podílu v poradenské firmě Gopas. „Dvořák tuto společnost vlastní se spolumajitelem Ladislavem Bartoníčkem, současným ředitelem PPF. To, že je spolumajitelem, zveřejnil až letos v březnu, do té doby tvrdil, že je členem představenstva. Neřekl přitom za ty roky, že spoluvlastní firmu prostřednictvím jiné firmy usídlené v daňovém ráji,“ vysvětlovala údajný střet zájmů radní ČT.

„Podle zákona o ČT nesmí mít generální ředitel žádný jiný příjem z veřejnoprávních médií než svůj plat nebo případně autorské honoráře starších děl. A právě v tomto bodu Dvořák porušuje zákon naprosto neoddiskutovatelně. To je naprosto učebnicový případ, tam není o čem mluvit. Takže pokud se nechci já sama dostat do střetu se zákonem, tak musím postupovat podle zákona o České televizi, a tím pádem hlasovat pro Dvořákovo odvolání,“ má jasno Lipovská.

Dvořák navíc podle Lipovské velmi často lže, což se dá dokázat na několika příkladech. „Já teď pro ostatní kolegy radní připravuju dokument s pracovním názvem Deset lží ředitele Dvořáka, kde shrnuji všechny nepravdy z jeho odpovědí. Za moje působení v radě musím říci, že je velmi obtížné z jeho vyjádření poznat, co je pravda a co ne,“ vypověděla Lipovská.

Lipovská se na poslední jednání Rady ČT dostavila s policejním doprovodem, protože se měla obávat o své zdraví. Podle některých zdrojů ji dokonce o život usiloval samotný Petr Dvořák a lidé z jeho podnikatelského prostředí. Taková tvrzení ale Lipovská odmítá. „To je naprosto vylhaná informace a z mé strany rozhodně nepanuje vůči řediteli žádná animozita,“ prohlásila Lipovská.

„Já jsem pod ochranou Policie ČR, ale z mého protokolu dochází k únikům, a tak moje důvěra ve veřejné instituce klesá. Navíc ten únik ani není věrný a pravdivý, což je o to horší, a moje obavy rostou. Ochranku dvou policistů v civilu jsem měla proto, že byla důvodná obava, že mi bude zabráněno v přístupu na jednání Rady ČT, kde jsem chtěla přednést svá zjištění o střetu zájmů ředitele Dvořáka. To nebyl můj výmysl, ale tak to vyhodnotily některé orgány,“ vysvětlovala Lipovská s tím, že policejní ochranu má i nadále, ale nesmí o tom mluvit. „Z mých vyjádření je to ale snad jasné,“ dodala.

Vyvracela také domněnky, že by sama byla ve střetu zájmů kvůli své účasti v Institutu svobody a demokracie, který založila s Janou Bobošíkovou. „Já neporušuji zákon o České televizi, institut není politickou organizací a na členství v něm jsem hrdá. Navíc už při mé volbě to byla veřejně propíraná věc, a kdybych byla ve střetu zájmů, tak by si toho poslanci všimli,“ uvedla a na závěr zopakovala, že Dvořákův střet zájmů je ten hlavní problém, který by přetrvával i za jiného složení Rady ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…