Lyžařské areály mohou dneškem zahájit sezonu

18.12.2020 6:50

Tuzemská lyžařská střediska mohou dneškem zahájit sezonu. Lyžaři se u vleků a na lanovkách musejí připravit na povinnost mít zakrytá ústa i nos, ve frontách jsou povinné dvoumetrové odstupy. Na horách se není možné pro rekreační účely ubytovat, restauratéři smějí občerstvení prodávat jen přes výdejní okna.

Lyžařské areály mohou dneškem zahájit sezonu
Foto: Skiareál Lipno
Popisek: Skiareál Lipno

Přestože ode dneška v České republice platí přísnější, čtvrtý stupeň protiepidemického systému (PES), sjezdovky mohou být otevřené. Připravena na první lyžaře jsou podle informací ČTK například velká střediska v Krkonoších včetně Špindlerova Mlýna či resortu Černá Hora-Pec. Bude se lyžovat převážně na technickém sněhu, areály zprovozní zatím jen část sjezdovek. Naopak kvůli nepřízni počasí zůstanou minimálně do Vánoc zavřená lyžařská střediska v Pardubickém kraji. Nejdříve se otevřou 26. prosince sjezdovky na Dolní Moravě. Aktuální informace o provozu jednotlivých areálů a množství sněhu lidé najdou na portálu holidayinfo.cz.

Z důvodu pandemie koronaviru platí v zimních střediscích přísná bezpečnostní a hygienická opatření. U vleků a lanovek jsou nařízené vymezené koridory s jednosměrným postupem lyžařů, kteří mezi sebou musejí mít rozestupy minimálně dva metry, s výjimkou členů jedné domácnosti. Rovněž koridory od sebe musejí být minimálně dva metry. Sedačkové lanovky s krytem musejí být zajištěné proti uzavření, u kabin je vládou nařízené po celou dobu provozu otevření okének.

Fungovat mohou půjčovny lyžařského vybavení. Stejně jako v obchodech nebo provozovnách služeb v nich platí limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka. V provozu mohou být také lyžařské školy, a to nejvýše pro devět dětí s instruktorem.

Návštěvníci skiareálů by podle Asociace horských středisek (AHS) měli přednostně využívat rezervaci služeb on-line, pokud budou na místě platit, místo hotovosti by měli použít kartu.

Provozovatelé tuzemských zimních středisek do jejich rozvoje letos podle AHS investovali 750 milionů korun. Rozšiřovali mimo jiné možnosti on-line služeb. Samoobslužné kiosky na prodej skipasů a vrácení čipových karet nově zřídili například v Harrachově a Říčkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…