Lžete! Lidi jako vy znám. Ben Kuras žaluje Šarapatku

14.04.2021 13:41

Konzervativní publicista Benjamin Kuras se rozhodl přidat k žalobě na radního České televize Zdeňka Šarapatku kvůli tomu, že označil řečníky na konferenci v Příčovech, kde publicista vystoupil, za nácky. Žalobu podal již před dvěma měsíci sociolog Petr Hampl. „Označování příčovské konference za setkání ‚nácků‘ je monstrózním lživým útokem na její účastníky. Činí-li tak člověk s mediálním vlivem, jakému se těší pan Šarapatka, je to útok obzvlášť zákeřný, nemravný a nebezpečný,“ psal Kuras. Prý byl kvůli lidem jako Šarapatka dokonce vyhozen z práce.

Lžete! Lidi jako vy znám. Ben Kuras žaluje Šarapatku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Benjamin Kuras

Je to již pár měsíců, co český sociolog Petr Hampl napsal na Facebooku, že podává trestní oznámení na člena Rady České televize Zdeňka Šarapatku kvůli tomu, že ho označil za pořadatele neonacistických srazů. „Přestože si může snadno dohledat, že jsem nikdy v životě žádný neonacistický sraz nepořádal (a dokonce ani nenavštívil). Pokud se nenajde policista s odvahou ho stíhat, budu pokračovat občansko-právně. Moje trpělivost s tímhle typem grázlů skončila,“ napsal druhého února.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí

A co vlastně napsal Šarapatka? „Když Tě doženou vlastní činy... Video, v němž člen Rady ČT Lubomír Veselý na YouTube veřejném kanále servilně podlézá organizátorovi srazu nácků a označuje se při tom za přizdisrá.e, nechal ten srab z mého tweetu smazat. No jak sám říká, přizdisr.č," napsal čtyři dny před Vánoci Šarapatka. Reagoval na vystoupení Hampla u moderátora Luboše Xavera Veselého.

Xaver v minutovém záznamu, který Šarapatka přiložil, mluví o tom, že Petr Hampl byl pozván před měsícem, ale pozvání musel odložit. „To pozvání jsem velmi zdvořile zrušil, respektive posunul na dnešní den kvůli tamté anabázi, fotka s tam tím pánem, teď jsem zapomněl, jak se jmenuje, s Vandasem, tak jsem byl za to lynčován všemi možnými směry a říkal jsem si, že bych v tomto směru dráždil kobru bosou nohou, takže jsem takový přizdisráč,“ pověděl Xaver koncem prosince.

 

 

Benjamin Kuras se rozhodl přidat k žalobě na Zdeňka Šarapatku. Kuras ve svém dokumentu dle serveru Vlasteneckesetkani.cz mimo jiné uvádí:

Celé vyjádření Benjamina Kurase ZDE

„Původně jsem byl policií kontaktován jako svědek Petra Hampla, ale po zjištění, že tato pomluva se nevztahuje jen na něho, nýbrž potažmo i na všechny řečníky zmíněného setkání v Příčovech, a tedy i mě, rozšiřuji své svědectví na trestní oznámení coby osoba tímto činem pana Šarapatky rovněž poškozená."

...

Co napsal Benjamin Kuras:

„Petr Hampl jako sociolog a já jako spisovatel a žurnalista sdílíme obavy o osud západní civilizace, demokracie a všech jejích historicky těžce vybojovaných svobod, jejichž základem je svoboda slova, zaručená českou Ústavou. S obavami sledujeme její sílící destrukci ze strany samozvaných rádoby ‚liberálních‘ progresistů snažících se umlčet projevy úcty k západním tradicím, národním kulturám a zdravému rozumu. V anglosaských zemích si tato kampaň vysloužila pojmenování ‚cancel culture‘ čili kultura vymazávání, vylučování, vyhazovů, a padají jí za oběť živobytí akademiků, novinářů, učitelů a umělců. Její zbraní jsou veřejné pomluvy a lživá označování za rasisty, xenofoby, islamofoby, homofoby, transfoby, fašouny a podobné. Cílem těchto útoků je umlčet ‚nepokrokovou‘ či ‚politicky nekorektní‘ diskusi a nastolit nový totalitní systém. Na podobné téma jsem na konferenci mluvil i já a přikládám zde svůj text o ‚Diverzitokracii‘, později zveřejněný i mediálně.

Nejnemravnější ze všech takových nadávek je označení za nacistu či ‚nácka‘. V dějinách lidské krutosti vyniká nacismus mimořádnou zrůdností a označovat někoho za nacistu znamená obviňovat ho z jejího ne-li provozování, tak přinejmenším schvalování. Zároveň je urážkou a znevážením skutečných obětí skutečného nacismu.

Označování příčovské konference za setkání ‚nácků‘ je tudíž monstrózním lživým útokem na její účastníky. Činí-li tak člověk s mediálním vlivem, jakému se těší pan Šarapatka, je to útok obzvlášť zákeřný, nemravný a nebezpečný, a já jako důsledný demokrat konzervativního přesvědčení a židovského vyznání jej vnímám jako osobní ohrožení. Označení konference za něco ‚náckovského‘ různými lidmi typu pana Šarapatky mě osobně poškodilo v židovské komunitě, v níž jsem byl 20 let aktivní v dobrovolné a neplacené funkci kantora Liberální kongregace a z níž jsem byl takovýmito nařčeními de facto vyštván. Následkem podobných nařčení byl také můj ‚vyhazov‘ z nakladatelství Eminent, koncem září 2020 po 15 letech a dvaceti úspěšných knihách, který byl provázen slovy ‚v mnoha kruzích už máte dveře zavřené‘. (Naštěstí zůstaly otevřené v jiných kruzích a jiném nakladatelství, ale i tak se to promítlo do poklesu prodeje mých knih).“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …