Lži o Ukrajincích. Baxa a Michálek se rozčílili. Okamurův muž si pustil pusu na špacír

24.04.2022 14:27

Ve druhé hodině Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se utkali ministr kultury Martin Baxa (ODS) a poslanci Jakub Michálek (Piráti), Patrik Nacher (ANO) a Radek Rozvoral (SPD). I tentokrát to byla velmi drsná rozprava. Baxa hned v úvodu udeřil na Andreje Babiše. A Nacher okamžitě přešel do protiútoku. Jenže to byl teprve začátek. Rozvoral tvrdě uhodil na EU.

Lži o Ukrajincích. Baxa a Michálek se rozčílili. Okamurův muž si pustil pusu na špacír
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Hosté nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News

Hosté se přeli o to, zda vláda Petra Fialy pomáhá českým občanům dostatečně.

„My si musíme uvědomit, že máme třetí největší inflaci v EU; to je dáno tím, že Andrej Babiš (ANO) tady rozhazoval vrtulníkové peníze,“ vypálil Baxa.

A Nacher okamžitě vyrazil do protiútoku. „Ale když tato vláda zaspí, a zatím to vypadá, že spí, tak se z té střední třídy může stát ta nízkopříjmová,“ vrátil Nacher slovní ránu Baxovi.

„Co se týká těch opatření, tak my nemluvíme jen o nízkopříjmových. Těm my už jsme pomohli např. zvýšením existenčního minima. My sledujeme pomoc adresně a poskytneme ji všem, kdo ji potřebují. Nejen nízkopříjmovým,“ pravil Baxa.

Když dostal slovo Rozvoral, uhodil na EU.

„To, co dělá vláda, považujeme za nedostatečné. Plošné snížení daní u pohonných hmot o korunu padesát je nedostatečné. Podle nás je potřeba zbavit se emisních povolenek, vystoupit z Green Dealu a vystoupit z EU, protože si myslím, že české zákony mají být nadřazeny těm unijním. Zákony EU českým občanům nepomáhají,“ zuřil Rozvoral.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Když se znovu dostal ke slovu Nacher, připomněl, že vláda kvůli inflaci vybírá navíc nemálo miliard korun. Ale Baxa znovu okamžitě vyrazil do protiútoku, že v nelehké ekonomické situaci lidé často šetří, takže výběr DPH není zas tak vysoký.

A když se konečně dostal ke slovu Jakub Michálek, konstatoval, že stávající vláda je tvořena čtyřmi více pravicovými stranami a pak středovými Piráty, kteří ve shodě s řadou světových ekonomů volají po plošné pomoci ve výši 400 až 800 korun měsíčně, což fakticky nejvíc pomůže nízkopříjmovým, zatímco lidem se třemi bazény v bytě to moc nepomůže.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Rozvoral prohlásil, že válka dnes není na celém území Ukrajiny, ale z Ukrajiny prchají i bohatší Ukrajinci.

A tady se Baxa pořádně rozčílil. „Vy chcete, abychom rozlišovali mezi obyvateli Mariupolu, který byl prakticky celý vybombardován, a Ukrajinci z vedlejší vesnice, kteří měli víc štěstí a kam zrovna bomba nedopadla,“ rozčiloval se člen vlády.  

„Nevytvářejte dojem, že sem přicházejí nějací příživníci, které my dnes budeme muset živit. Nerozdmýchávejte zášť ve společnosti. Vláda Petra Fialy se snaží pomoct jak českým občanům, tak lidem, kteří prchají před válkou, aby si mohli platit v Česku bydlení, aby mohli pracovat a tak podobně. Já slýchávám, že Ukrajinci jsou přednostně ošetřováni u lékaře, ale to vůbec není pravda,“ prohlásil Baxa.

Michálek si ještě přisadil. „Jestli tady máme 30 lidí, kteří tady dělají bordel, a 20 lidí, kteří přijeli v bavorácích, tak je to jen zlomeček z těch tisíců uprchlíků... a pokud se někdo zaměří na tyhle případy, tak tím zbytečně vyvolává negativní emoce,“ rozčílil se Michálek.  

Rozvoral zopakoval, že na západě Ukrajiny se už podle něj nebojuje, i do Kyjeva už se vracejí lidé a podle SPD se má pomáhat lidem, na které opravdu dopadá válka. „Ale my nesmíme zapomínat na české občany, protože my jsme poslanci Parlamentu České republiky,“ zaznělo od Rozvorala.

Nacher připomněl, že ANO podpořilo vládu v pomoci Ukrajině, ale to neznamená, že bude mlčet, pokud si myslí, že vláda nepomáhá českým občanům dostatečně.

Jak se pozná prokremelský troll?

Ve druhé polovině diskuse se pánové přeli o to, zda do svobody slova patří i možnost šířit „dezinformace“. 

Reagovali tak na kampaň vlády, která lidem sděluje, že „nahlásit dezinformaci není práskačství“.

„Myslím si, že existuje hranice mezi svobodou slova a šířením dezinformací, které by mohly být i trestným činem. Nebo šířením takových dezinformací, které mohou znejisťovat české občany. Já jsem se setkal s tvrzením, že vláda přijala opatření, že každý ukrajinský uprchlík musí být přednostně ošetřen. To prostě není pravda, to je lež a je to nebezpečné,“ řekl Baxa. 

„Já si myslím, že ten vládní projekt „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“ je špatně. My už tady máme zákony, podle kterých lze postihovat. To, že se nepostihuje, je jiná věc. Já sám jsem tady žaloval jeden případ, kdy se o mně šířilo, že jsem ukradl roušky a pak jsem je rozdával v domově pro seniory. Ale nikdo se se mnou nebavil. Mně to připadá jako ten příklad ze seriálu „Jistě, pane ministře“, kde se říkalo, že my nejsme pro cenzuru. My jsme se jen rozhodli to nezveřejňovat. A poslední věc. Kdo bude určovat, co je dezinformace? Tady se říká takový vtip. Jaký je rozdíl mezi pravdou a dezinformací? Jeden rok,“ ozval se Nacher.

Rozvoral zdůraznil, že se musí bojovat proti dezinformacím, ale je vždy potřeba to dělat podle zákona.

„Svoboda slova je věc posvátná, ale jako demokratická země nemůžeme nechat šířit dezinformace, aniž bychom na to my reagovali. Nemůžeme nechat nepřátelský stát, kterým je dnes Rusko, aby nám volně oslaboval demokracii,“ zdůrazňoval Baxa.

Ale Nachera tím nepřesvědčil. Opoziční politik se zeptal, „jak se vlastně pozná prokremelský troll, před kterým je třeba mít se na pozoru“?

Na odpovědi už nedošlo, protože moderátorka z časových důvodů debatu ukončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…