MF Dnes známkovala kandidáty na Hrad. Takhle to dopadlo

19.12.2012 10:01

Redaktoři MF DNES na základě velkých rozhovorů oznámkovali prezidentské kandidáty. Nejlépe ze všech jim vyšel Vladimír Dlouhý, který se však o Hrad nakonec vůbec ucházet nebude. Na děleném prvním místě tak skončili Jan Fischer, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg a Přemysl Sobotka.

MF Dnes známkovala kandidáty na Hrad. Takhle to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Redaktoři hodnotili kandidáty jako ve škole z pěti „předmětů“: Preciznost programu, nenadbíhání komunistům, nepopulismus, ekonomický přehled a komunikační schopnosti. Redaktoři natvrdo přiznávají, že ve druhé kategorii dávali „jedničku“ za prohlášení, že při jmenování vlády budou bránit nástupu komunistů k moci.

Premiantem se stal Vladimír Dlouhý, který v averzi ke komunistům sice vyhořel, ale exceloval ve všem ostatním. Dosáhl tak průměru známek 1,9. Jenže s ohledem na výrok Nejvyššího správního soudu, který jej kvůli chybovosti podpisů z volby definitivně vyškrtl, je jeho vítězství celkem bezpředmětné, protože se volby nezúčastní.

Další čtyři kandidáti měli průměr 2,2. Mezi nimi je například Jan Fischer, který podle redaktorů zazářil svým precizním programem a ekonomickým přehledem, vysvědčení mu však zkazil populismus. Zuzana Roithová se stejným průměrem zaujala pracovitostí, tím, že její kampaň není populistická a rovněž svým ostrým kursem proti komunistům. Karel Schwarzenberg prý měl věrohodný a nepopulistický program, ovšem byl slabší v komunikaci. Čtvrtým do party byl Přemysl Sobotka. Ten je prý sympatický a boduje svým antikomunismem, ale jinak spíše průměr.

Ostatní kandidáti skončili v těsném rozpětí 3 - 3,2. Nejlepší z nich byl Jiří Dienstbier, který je prý zásadový, dobře komunikuje, ale moc nadbíhá komunistům. O desetinu níže se o předposlední místo dělí Miloš Zeman s Janou Bobošíkovou. Ta je až moc populistická a nadbíhá komunistům. Miloš Zeman je prý výborný jen v komunikaci, jinak ve všem propadá. Chybí mu prý jakýkoliv program.

Na posledním místě se pak krčí Vladimír Franz s Taťánou Fischerovou. Ta je prý sice milá, ale propadá v programu, obzvláště ekonomickém. Rovněž Franz je prý sice zajímavý, ale bez jakéhokoliv programu a ekonomického přehledu. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…