Má pochyby? Tak proč podepsal? Havlíček udeřil na Pavla

15.03.2023 20:55 | Ze sítí

Prezident Petr Pavel se rozhodl, že podepíše nižší valorizaci důchodů, kterou prosadila vláda. Opoziční ANO, které se neúspěšně snažilo na dnešní schůzce prezidenta od tohoto kroku odradit, už oznámilo, že se obrátí na Ústavní soud. „Prezident to podepsat neměl, Ústavní soud není testovací mašinka," uvedl v pořadu Interview ČT24 Karel Havlíček, místopředseda ANO. Důchody se tak budou v červnu mimořádně zvyšovat o něco pomaleji než předpokládají stávající pravidla.

Má pochyby? Tak proč podepsal? Havlíček udeřil na Pavla
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Při mimořádné červnové valorizaci mají vzrůst důchody podle novely v průměru o 760 korun. Podle nyní platných zákonných pravidel by to bylo průměrně o 1770 korun. Kabinet snížení zdůvodňuje snahou o stabilizaci veřejných financí v letošním roce i v dalších letech.

Prezident Petr Pavel oznámil, že podepíše spornou vládní novelu o snížení valorizace důchodů, ale je podle něj nezbytné, aby zákon přezkoumal Ústavní soud.

Karel Havlíček postup prezidenta kritizoval. Nerozumí tomu, proč Pavel zákon podepsal, když jasně ukazuje, že si sám není jist, jestli je ústavně konformní. „Prezident se za to postaví, ale přitom současně říká, že Ústavní soud musí rozhodnout. To se mně nezdá úplně fér,“ řekl Havlíček v rozhovoru pro Interview ČT24.

Doplnil, že ANO nebude s ústavní stížností čekat a nepřenechá ji až hlavě státu. Na Ústavní soud se obrátí kvůli retroaktivitě a způsobu projednání zákona v režimu legislativní nouze.

Pavel avizoval, že se na Ústavní soud obrátí v případě, že by tak neučinila opozice. Jeho slova si Havlíček vysvětluje tím, že si nový prezident chce zákon u Ústavního soudu „otestovat“. „Ústavní soud není testovací mašinka,“ zdůraznil, že k tomu Ústavní soud neslouží. „Neměl si dovolit podepsat zákon, když má pochybnosti, zda je ústavněprávně v pořádku,“ zopakoval kritiky na adresu prezidenta.

Následně Havlíček připomněl, že výhrady, které ANO ke změně červnové valorizace má, vycházejí z toho, že vláda předložila návrh dle mínění hnutí pozdě. Podobně jako Alena Schillerová hovořil o termínu 31. ledna jako nejzazším, do kdy měla vláda změnu předložit. „Od 1. února to je z našeho úhlu pohledu a úhlu pohledu řady ústavních právníků nepřípustná retroaktivita,“ zdůraznil opakovaně Karel Havlíček, který zároveň volal po tom, aby Fialova vláda předložila důchodovou reformu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…