Macrone, pozor! Migrace, klima, EU, jede Babiš drsně. A dnes s Orbánem nastoupí s návrhem

28.05.2019 9:00

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo hovořil o tom, zda hnutí ANO zůstane ve frakci ALDE Evropského parlamentu, kde by se mohl setkat s hnutím Obroda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Francouzská hlava státu se chce dnes s Babišem a ostatními premiéry zemí V4 potkat, zřejmě i kvůli jejich návrhu na předsedu Evropské komise.

Macrone, pozor! Migrace, klima, EU, jede Babiš drsně. A dnes s Orbánem nastoupí s návrhem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babiš považuje výsledek evropských voleb za vítězství svého hnutí. Dokonce jej označuje za zázrak, a to vzhledem k negativní kampani, kterou vnímal. „Zisk jsem odhadoval na 22 procent. Vzhledem k té sprosté dezinformační kampani, kterou na nás jely zvlášť některé servery, ale výsledek hodnotím jako velký úspěch. Od 6. května to byly neustále nějaké mýty o řepce, klobásách, střetu zájmů a další nesmysly, do toho protivládní demonstrace a opozice s Antibabišem, tak je zázrak, že jsme dopadli, jak jsme dopadli. Proti tisíckrát opakovaným dezinformacím se těžko brání,“ sdělil Babiš a vyjádřil i lítost nad tím, že mnozí konkurenti dál jedou „Antibabiše“ místo společného boje za zájmy Česka. 

Hnutí ANO podle všeho v Evropském parlamentu zůstane ve frakci ALDE. Jak uvedl Babiš, po minulých volbách nechal vše na Pavlu Teličkovi, který pak hnutí ANO opustil a nyní kandidoval za hnutí HLAS. Telička si podle Babišových slov určil kampaň a vybral si i lidi a frakci.

„V ALDE zůstaneme, tam máme spojence, například pokud jde o rozpočet, ale na migraci a klimatickou změnu máme jiný názor. Frakce spolu často při hlasování ani nedrží, jak se ukázalo u socialistů při hlasování o dvojí kvalitě potravin. Největší vliv je ale stejně v Evropské radě, kde Česko zastupuji jako premiér, a tam hlavně musíme hledat spojence, pokud jde o vnitřní trh, boj proti migraci, příští rozpočet EU a tak dále,“ sdělil k tomu Babiš. 

Do frakce evropských liberálů ALDE by se měl začlenit i neúspěšný francouzský prezident Emmanuel Macron. Toho ve Francii porazila krajně pravicová Marine Le Penová. Macron by se podle informací serveru iRozhlas.cz měl dnes sejít s premiérem Babišem, a to před summitem Evropské unie, věnovaným výsledkům eurovoleb. Kromě Babiše by se měl sejít i s dalšími premiéry zemí visegrádské čtyřky, tedy Polska, Maďarska a Slovenska.

Původní text ZDE.

Společně zřejmě proberou jejich návrh na předsedu Evropské komise, kdy země V4 mají společného kandidáta na post předsedy Evropské komise, jímž je Maroš Šefčovič. Hospodářským novinám to potvrdilo několik zdrojů z bezprostředního okolí Babiše i z Evropské komise. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…