Majetková přiznání politiků: Jak bohatne Babiš? A co další poslanci? Nahlédněte

11.07.2021 15:52

Andrej Babiš (ANO) v politice bohatne. Jeho majetková přiznání ukazují, že na konci roku 2018 měl na účtu něco přes 73 milionů korun, a v roce 2019,. kdy už byl přes rok předsedou vlády, měl na kontě 162 milionů korun. Jak jsou na tom ostatní politici? Nahlédněte.

Majetková přiznání politiků: Jak bohatne Babiš? A co další poslanci? Nahlédněte
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš na zahradě

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš o sobě rád říká, že politiku nedělá pro peníze. Jeho kritici mu ale vyčítají, že se i jako politik stará v prvé řadě o své zájmy a zájmy svého holdingu Agrofert, který je dočasně odložen ve svěřenském fondu předsedy vlády.

Jak to tedy je s finanční situací premiéra?  

Realita je taková, že podle majetkového přiznání měl Andrej Babiš v roce 2018 na účtu 73,2 milionu korun a v roce 2019 už to bylo 162,5 milionu korun. Zdá se tedy, že Babiš v politice bohatne. A ne málo. V roce 2020 přiteklo Babišovi od Agrofertu dalších 76,6 milionu korun. Informuje o tom server iDnes.cz, který také patří Andreji Babišovi.

„Celkem 24 milionů korun pak Babiš dostal od svého hnutí. To svému šéfovi splatilo dluh. Před lety mu totiž poskytl bezúročnou půjčku ve výši 124 milionů. Ostatně to hnutí ANO potvrdilo i ve výroční zprávě,“ napsal server.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek si podle údajů v majetkovém přiznání koupil byt v pražském Podolí 209 metrů čtverečních za 25 milionů korun. Od banky si na to půjčil přes 8 milionů. Ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga si koupil v Brně byt za 14 milionů korun, ale s pomocí hypotéky.

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček si koupil akcie za 372 tisíc, kryptoměny za 117 tisíc a dluhopisy za 200 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …