Málo matematiky, příliš Gender Studies. Válcuje nás Asie a už i Polsko. Černá hodinka s Pikorou

23.08.2023 10:09 | Monitoring

Hrozí měnová krize? Máme se jí bát? Ekonom Vladimír Pikora obsáhle promluvil na důležité téma. Konstatoval, že Evropa ekonomicky upadá, protože přemýšlí o tom, jak přerozdělovat dotace, místo toho, aby uvažovala nad tím, jak zvýšit produktivitu práce, což dělají Asiaté. A to, co z pohledu ekonoma platí o EU, platí podle Pikory ještě více o Česku. I česká ekonomika upadá. Z mnoha důvodů.

Málo matematiky, příliš Gender Studies. Válcuje nás Asie a už i Polsko. Černá hodinka s Pikorou
Foto: Screen Xaver Live
Popisek: Vladimír Pikora v pořadu Přísně tajné

Ekonom Vladimír Pikora promluvil v pořadu Xaver Live. O tom, jak Evropa zaostává za Asií.

„Dneska bych vám chtěl říct, že Evropa zaostává. Česká republika zaostává. Údajně hrozí měnová krize. Pak si vysvětlíme, jestli se jí máme, nebo nemáme bát. Prý už kvůli tomu spekulanti prodávají státní dluhopisy. A skupina BRICS chce změnit mocenskou mapu světa a chce ohrozit Západ,“ začal Pikora zostra.

„Na mladé doléhá klimatická úzkost, na mě doléhá evropská úzkost. My jsme byli druhým nejvyspělejším kontinentem světa a postupně padáme. My jsme pod vlivem Zelené ideologie přesunuli průmysl do Asie, no a Asiaté toho využili a postupně nás předběhli,“ podotkl ekonom. Jedním dechem dodal, že zatímco Asiaté stále přemýšlejí, jak zvýšit svou produktivitu, EU už si neumí vyrobit ani léky a automobily dováží z Číny. „A nejhorší je, že u nás nejsou politici, kteří by představili nějakou vizi, co s tím dělat. Jediný, kdo nabízí nějakou vizi, je Emmanuel Macron a byť s ním nesouhlasím, tak on nabízí nějakou vizi,“ uvedl Pikora.

Konstatoval, že politici často o svých resortech nic nevědí. Už proto nemohou mít žádnou vizi. A EU dál upadá. Ukazuje se to podle něj i ve válce na Ukrajině, kde svět víc zajímá, co si o této válce myslí Čína a Perský záliv, než co si myslí Německo či Francie.

A to, co z pohledu ekonoma platí o EU, platí podle Pikory ještě více o Česku. I česká ekonomika upadá. Duší ji mimo jiné vysoká inflace. To v praxi znamená, že u některého druhu zboží už máme ceny jako v Německu, ale platy jsou české. To v konečném důsledku nutí Čechy míň utrácet a Pikora má za to, že to v žádném případě není dobře.

„To, že máme nízkou spotřebu, je ohromný problém, protože spotřeba je motorem ekonomiky. Třeba ve Spojených státech je to 40 procent HDP. A u nás těch 40 procent ekonomiky je dušeno, protože si prostě tu spotřebu nemůžeme dovolit,“ zlobil se Pikora.

Dalším velkým problémem Česka podle něj je, že nemáme dobudovanou klíčovou infrastrukturu včetně dálnice do Českých Budějovic. Vedle toho máme z Pikorova pohledu jen průměrné pokrytí internetem, za které ale platíme extrémně vysoké ceny.

Do třetice je podle Pikory problém Česka v tom, že má velké množství státních zaměstnanců. Ekonom má za to, že nemalá část těchto lidí by mohlo přiložit ruku k dílu v českém průmyslu.

„Problémem je, že politici často mluví o tom, že by chtěli situaci řešit, viděli jsme to např. v jejich předvolebních programech, ale po volbách tyto programy neplní. … Politici neřeší věci strategicky a místo toho se rychle snaží nahnat politické body. To jsme viděli třeba u Prague Pride nebo u korespondenčního hlasování,“ pravil Pikora.

Do protikladu k situaci v Česku postavil situaci polskou. Naši severní sousedé za evropské peníze dobudovali novou dálniční síť.

A jako by toho nebylo už tak dost, tak velkým problémem Česka je z pohledu Pikory úroveň vzdělání v této zemi. Žádná z českých univerzit není v TOP 200 světových univerzit. A učíme příliš málo matematiky a příliš mnoho Gender Studies. Tak to vidí Vladimír Pikora, podle něhož bychom se měli dívat na to, jak školství funguje např. v Asii.

Pokud jde o měnovou krizi, velká japonská banka Nomura už na podzim 2022 varovala před velkou krizí koruny. Ale tahle předpověď se nenaplnila. „Koruna je dnes silnější než v době, kdy Nomura před hrozící měnovou krizí varovala,“ upozornil Pikora s tím, že v Česku inflace klesá. Českou korunu by podle Pikory ohrozilo jen to, pokud by přišla nějaká opravdu velká ekonomická krize. Jinak je podle něj naprosto nepravděpodobné, že by koruna mohutně oslabila. „Pokud by tady byl tlak na oslabení koruny, tak ČNB určitě vstoupí do hry, aby korunu posílila,“ dodal ekonom. „Nicméně já koruně věřím,“ završil téma Pikora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je to, co tady píšu už skoro 10 let a za co dostávám pravidleně bany a červená kolečka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 23.08.2023 10:47:21
totiž že politické funkce ovládli diletanti, hochštapleři, šíbři, analfabeti, kariéristi a mafiáni. Úspěšné bohaté státy ve východní Asii (Singapur, J. Korea, Japonsko) se opírají o asijskou filozofii práce a osobní zodpovědnosti, zatímco EU podporuje společenský rozvrat a chrání a upřednostňuje kdejakého nepřínosného přivandrovalce, povaleče, podvodníka a kriminálníka za peníze slušných a pracujících občanů. Základní pilíře EU jsou lež a korupce, zatímco např. v Singapuru zkorumpovaní úředníci neexistují a v Číně je popravují. Je to vidět i ve školství, kde mladí Evropané stále více hloupnou, zatímco východní Asiaté je stále více převyšují.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…