Malý Havel Schwarzenberg a havlistická ODS. Hájek znovu udeřil

07.07.2013 16:50

Mnohá česká média vykreslují prezidenta Miloše Zemana jako novodobého diktátora, případně odkazují na únor 1948. Petr Hájek, bývalý vicekancléř Václava Klause, považuje tento obraz za nepřesný. „Nic takového se u nás neděje. Děje se totiž něco daleko horšího,“ poznamenává na svém webu Protiproud.cz.

Malý Havel Schwarzenberg a havlistická ODS. Hájek znovu udeřil
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

Hájek je přesto přesvědčen, že Zeman jedná v souladu s Ústavou, ač mu mnozí jeho kritici vyčítají opak. „Vtip je totiž v tom, že naše Ústava byla napsána 'na míru' pro Václava Havla. Dávala mu neobyčejné pravomoci. Pokud tyto pravomoci ovšem začal – zčásti – používat Václav Klaus a po něm nyní daleko silněji i Miloš Zeman, média a dotčené politické strany se s tím nemohou vyrovnat,“ myslí si. Nyní by politici chtěli Ústavu co nejrychleji přepsat a prezidentovy možnosti vlivu na politickou scénu eliminovat. A to je podle Hájka špatně.

Současná politická situace je tak podle jeho názoru mnohem horší než v roce 1948. Zatímco tehdy prý naše země stála na rozcestí, v němž cesta na Západ znamenala svobodu a demokracii a Východ přesný opak, dnes je tato hranice značně rozmlžená. „Cizí zájmy – a jejich domácí reprezentanti – zcela určují charakter naší vnitřní politiky. Současný protivládní puč prokurátorsko-policejního soustrojí je toho dokonalým příkladem. Spouštěcím mechanismem byl skutečně Temelín, respektive obava Američanů, že vypadnou ze hry o dostavbu. Nejen z důvodů ekonomických, ale i strategických,“ domnívá se Hájek.

Západ přináší totalitu

Totalitní tendence podle něj už v současnosti nepřináší Východ, ale „totalitou těhotný Západ,“ který má k tomuto účelu zřízenou celou armádu nevládních organizací, jež předstírají, že konají v zájmu občanské společnosti.

„Proto bylo lépe volit Zemana než Schwarzenberga. Miloš Zeman je nepochybně levičák a dává to jasně najevo. S tím se lze na domácí scéně ještě utkat. S Karlem Schwarzenbergem by na nejvyšší ústavní post České republiky dosedl malý Havel a s ním Německo. Jeho zájmy, které se dnes jmenují EU,“ tvrdí Hájek. A protože většina médií s těmito poraženými hraje o veřejné mínění, veřejnost se tím nesmí nechat zmást.

ODS se stala havlistickou stranou

Hájek poznamenává, že se raduje z každého malého úspěchu, jenž vrací „vykloubenou dobu“ alespoň o malinký krůček zpět do původního řečiště. „Alespoň toho, o něž v devadesátých letech jako premiér a později jako prezident usiloval Václav Klaus. A jehož součástí – jako jeho hlavní levicový oponent – byl a je právě Miloš Zeman. Na rozdíl od Václava Havla, který chtěl naši zemi přivést k nové 'moderní' totalitě, k destrukci demokracie,“ dodává.

Svou kritiku míří i do řad občanských demokratů. ODS totiž podle Hájka po odchodu Klause z jejího čela od původně jediné ideové pravicové strany v moderní historii samostatného českého státu zabočila k havlistické vizi světa. A v tom také podle Hájka tkví její současný pád.

  • Celý článek Petra Hájka si přečtěte ZDE.
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…