Manipulace při volbách nejsou nijak neobvyklé. Teď se přepočítává půl kraje a je to prý jen špička ledovce

11.11.2017 9:44

Je možné, aby ve volebních místnostech došlo k pochybením a manipulacím? Nebo dokonce k podvodům, zkreslujícím volební výsledek? Experti tvrdí, že ano. Hovoři totiž o tom, že výsledky voleb nejsou pokaždé shodné s hlasováním občanů. Na tuto skutečnost poukazuje případ ze Středočeského kraje, kde aktuálně Nejvyšší správní soud přepočítává preferenční hlasy v polovině okrsků. Je zde totiž podezření, že je volební komise špatně sečetla.

Manipulace při volbách nejsou nijak neobvyklé. Teď se přepočítává půl kraje a je to prý jen špička ledovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Politolog Tomáš Lebeda, který se zabývá zkoumáním voleb, prohlásil, že při sčítání hlasů někdy dochází ke zvláštním jevům. „Požádali jsme o grant na šetření pochybení při sčítání a podvodů ve volebních místnostech. Zjistili jsme, že k nim dochází. Nejsou to masové jevy, ale máme je zdokumentovány,“ řekl Lebeda.

O nečisté hře u volebních uren lidé spekulují už dlouho. O podvodu hovoři i nejmenovaný muž, který v posledních komunálních volbách odevzdal v jednom pražském okrsku hlas malé straně, kterou volila i jeho manželka. Oba byli překvapeni po zveřejnění celkových výsledků voleb. Strana, kterou zvolili, neměla totiž v jejich okrsku zapsaný hlas ani jeden, informoval server Novinky.cz.

„V komunálních volbách jsou nejsložitější hlasovací lístky a také to má největší důsledky. Pokud se jedná o malou obec, může to významně ovlivnit výsledky voleb. Zjistili jsme pochybení, ze kterého profitoval konkrétní subjekt a konkrétní kandidáti. Nemohlo to vzniknout náhodou,“ myslí si politolog.

Ústavní právník Jan Kysela sdělil, že při sčítání volebních lístků se mohou dít machinace. „Něco jsou chyby, ale něco má povahu zločinu. V některých případech se zřejmě dá mluvit i o manipulaci s urnami z pátku na sobotu,“ dodal s tím, že situaci by vyřešily jednodenní volby.

Pochybení často právě patří členům ve volební komisi, kteří hlasy sčítají manuálně a chybují. „Jejich členové jsou dobrovolníci, dělají to ve volném čase, proto k omylům dochází. Někdy počty nevycházejí, a komise s nimi pak pracuje tak, aby to vyšlo,“ míní Lebeda.

Právě ve Středočeském kraji členové volebních komisí zřejmě nebrali v potaz hlasy pro místopředsedu ODS Martina Kupku, který byl až na druhé straně volebního lístku. To, že se sčítající nenamáhají lístky obracet, je podle Lebedy zdokladované.

Například místopředseda Pirátů Jakub Michálek řekl, že jeho strana se manipulacím s hlasy snaží zabránit tím, že vysílá vhodné lidí do komisí. Myšlenku elektronických voleb, kterou někteří vidí jako řešení, však Piráti zavrhují. „To by vyžadovalo, aby většina lidí uměla dobře pracovat s počítačem,“ řekl s tím, že to může být velmi komplikované.

Lebeda varuje, že v elektronickém sčítání hlasů existuje ještě záažnější problém a to ten, že by se systém mohl stát terčem hackerského útoku.


 

 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…