Manželství TOP 09 a ODS ve volbách? Určitě z rozumu, ne z lásky, říká Langšádlová

01.07.2014 23:00

Dvě pravicové strany ODS a TOP 09 se rozhodly, že budou spolupracovat v podzimních senátních volbách. V některých obvodech tak nenasadí proti sobě kandidáty. Podle místopředsedkyně TOPky Heleny Langšádlové jde ale o manželství z rozumu a určitě ne z lásky.

Manželství TOP 09 a ODS ve volbách? Určitě z rozumu, ne z lásky, říká Langšádlová
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

„My nestavíme společné kandidáty, my pouze v některých okresech nejdeme proti sobě,“ vysvětlovala celý koncept Helena Langšádlová v ČT. V některých regionech prý mají v TOP 09 výhrady vůči některým kandidátům ODS.

„My samozřejmě máme výrazné výhrady vůči mnoha politikům ODS. ODS se v mnoha regionech nezměnila,“ kritizovala místopředsedkyně TOP 09 v Událostech, komentářích. Na druhou stranu si však myslí, že v některých obcích je následná spolupráce možná i v rámci koalice. „V mnoha městech může dojít ke koalici mezi TOP 09, ODS a dalšími demokratickými stranami,“ naznačila. Záleží však, jak moc se shodnou na programu.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Celá tato spolupráce dvou stran, které se ještě u parlamentních voleb vůči sobě vyhrazovaly, je podle Langšádlové potřeba právě u voleb do Senátu. „Většinový systém je opravdu krutý,“ míní. Bojí se totiž, aby dva pravicoví kandidáti neměli celkově větší procentuální zisk než vítěz v obvodu – kvůli většinovému systému nakonec v Senátu zasedne absolutní vítěz.

O jaký typ „manželství“ tedy jde? „Rozhodně je to z rozumu, nikoliv z lásky,“ dodala Langšádlová. Voliči TOP 09 jsou podle ní inteligentní a pochopí, že se strana musí v podzimních volbách chovat racionálně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…