Marcela Augustová lapala po dechu. Husitská biskupka naložila Putinovi, ale pak řekla své i o Zelenském

29.10.2022 21:04 | Analýza

Čtvrteční Události komentáře, publicistický pořad České televize proběhly ve znamení předvečeru státního svátku České republiky. Na programu byla vyznamenání, která udílí prezident i ti, kdo je převzít odmítli. Největší pozornost na sebe ale upoutala farářka a emeritní biskupka Církve Československé husitské a bývalá disidentka Jana Šillerová.

Marcela Augustová lapala po dechu. Husitská biskupka naložila Putinovi, ale pak řekla své i o Zelenském
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České televize

Žena, která byla dle vlastních slov vychovávána v 50. letech k úctě k prezidentu Masarykovi a která v roce 1968 jako gymnazistka protestovala proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy se k diskuzi připojila „na dálku“ ze Znojma.

Nejprve se pro pořad „Události Komentáře“ vyjádřila k tématu udělování státních vyznamená ní s tím, že tahanice kolem tohoto aktu jsou nedůstojné.

„Připadá mi to jako na trhu. Pro mě je to dědictví předků a štve mě, že z toho politici dělají takový pašalík, kde si zvedají svoje ego. Přitom nebýt 28. října, dnešní politici by tady nebyli,“ pustila se do současné politické reprezentace.

Na dotaz, zda je pro ni letošní státní svátek odlišný od těch minulých v souvislosti s probíhající válkou na Ukrajině odpověděla, že je pro ni každý 28. říjen vždy svátkem České republiky a státnosti a právě proto ji tolik štve cirkus, který kolem toho v médiích propukl.

Moderátorka Marcela Augustová pak připomněla minulost farářky a to, že za totality se nebála šířit samizdat a vyslýchala ji i StB.

Foto: Screen z pořadu ČT Události Komentáře

Následovala ale otázka na vnímání současného konfliktu na Ukrajině.

Jana Šillerová předeslala, že ke konfliktu nemá dostatek informací a že protože složitost tohoto konfliktu je veliká na to, aby krizi mohla jakkoli hodnotit. V té souvislosti ale zmínila třeba neplnění Minských dohod, které předcházely současnému konfliktu

Vadí ji také, že se o konfliktu mluví jednostranně. Nicméně její názor na Putina je jasný.

„Kdo je Putin po mě nechtějte slyšet, musela bych ho nazvat hornickým slovem, což nemohu,“ narážela Šillerová zřejmě na jadrné hornické slovo populární na Ostravsku.

Na druhou stranu ale zmínila, že má přátele, kteří z Ukrajiny emigrovali kvůli Zelenskému. Na Ukrajině je podle ní pořád stejná obrovská korupce.

„Takže v těch černobílých soudech jsem opatrná,“ uzavřela téma války.

Na pořad ale přišlo také vyrovnání Čechů s totalitní minulostí.

Podle farářky se třeba Němci se svojí válečnou minulostí vyrovnali daleko lépe, než my s tou totalitní. měli na to ale o 20 let víc.

„I když pokud nyní sleduji to zápolení Němců o Vinetoua a zelené energie...“, dodala ješt s pochybami v hlase.

Jsme rozdělená země, zeptala se v souvislosti s naší současnou situací moderátorka.

„Nejsme. Jsme rozhádáni, protože spolu nemluvíme,“ má jasno Jana Šillerová.

„ To je základní problém jak pro otázky Rusko - Ukrajina, tak pro situaci u nás,“ dodala ještě.

„Nevíme, co je dialog, sledujeme všude jen překřikování. Včetně televizních debat, kdy není poznat, kdy mluví moderátor a kdy host a jestli moderátora zajímá, co host řekne, nebo prosazuje jen svůj vlastní názor,“ zhodnotila na závěr farářka kvalitu televizních debat napříč českým televizním spektrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …