Marek Eben nám pověděl o tunelování. Pokud si myslíme, že je to dnes tak strašné, jsme prý na omylu

11.11.2014 18:52

Historie se opakuje. I když tuhle větu slyšel někdy už asi každý, jen málokdo si z ní vezme ponaučení. I proto dělá lidská společnost, včetně té české, chyby, podobné jaké se již v dějinách odehrály. Možná by k tomu, abychom se chyb pro příště vyvarovali, mohlo dopomoci české historiografické devatenáctisvazkové dílo od dob Františka Palackého nazvané Velké dějiny zemí Koruny české.

Marek Eben nám pověděl o tunelování. Pokud si myslíme, že je to dnes tak strašné, jsme prý na omylu
Foto: Miroslav Malec
Popisek: Představení kompletní série Velkých dějin zemí Koruny české

Nutno dodat, že Velké dějiny zemí Koruny české vycházely v průběhu uplynulých 15 let a právě letos vyšel poslední svazek tohoto nejrozsáhlejšího díla. V úterý byl celý komplet slavnostně pořtěn.

„Doufám, že se v tom bude nadále pokračovat, uvažujeme, že se pokusíme podchytit i období normalizace, které by mělo končit Sametovou revolucí,“ uvedl na křtu a představení celé série v Paláci Luxor historik Pavel Bělina. Prozradil, že dílo vzniklo bez nejmenší podpory jakýchkoli grantů, vlastně spíše zásluhou občanské iniciativy několika lidí.

„Musím říci, že ty občanské iniciativy se zdají vždy aktivnější. Nás se tehdy před těmi více než 15 lety sešlo taky pár lidí v hospodě a slovo dalo slovo. Netušili jsme ovšem, do jak náročného úkolu jsme se pustili. Bylo to něco jako válka – na jejímž počátku také nevíte, co všechno vás bude stát a o co vše v ní přijdete, ani jak dlouho bude trvat,“ uvedl dál historik Bělina. Vysvětlil, že posláním jejich vytvořeného díla je mimo jiné rehabilitovat minulost.

„Ono se totiž o některých obdobích stále nechce někomu vůbec hovořit. A to nemám na mysli jen ta z minulosti poměrně nedávné,“ podotkl Bělina. V tom ho podpořil i zakladatel a majitel Nakladatelství Paseka (které unikátní sérii vydalo) Ladislav Horáček.

„Snad se nám podařila vystihnout cesta k jakési samoočistě národa. A pokud ne hned, věřím, že snad později bude možnost slavit,“ doplnil Bělinu Ladislav Horáček.

Bělina dále připomněl, že představení celého kompletu českých dějin se konalo přesně v den, kdy se nejen otevírají první svatomartinská vína, ale také v den, v kterém uplyne (11.11.) přesně 90 let od posledního výstřelu 1. světové války.  Zároveň pak připomněl, že přesně před 15 lety byla pokřtěna první kniha celého díla.

Překonat stín „Ministerstva pravdy“ bylo náročné

„Dá se říci, že původně mělo být dílo pouze desetisvazkové. Ovšem na počátku jsme pouze tušili, že práce to bude náročná. Ostatně bylo to takové období, které se dá přirovnat k té době těchto dnů před 25 lety, když jsme najednou po Sametové revoluci nevěděli, jakým směrem a jak se dát. Věděli jsme snad jen to, co kdysi napsal George Orwell – totiž, že jakési Ministerstvo pravdy u nás tehdy existovalo a mělo tudíž snahy historii ovlivňovat. Proto bylo těžké ji popsat a přiblížit postupně tak, aby nebyla ideologicky ovlivňována a byla pravdivá,“ konstatoval Bělina.  

Vydání nejrozsáhlejšího českého historiografického díla od dob Františka Palackého přišli do knihkupectví Luxor oslavit též kmotři všech devatenácti svazků. Stali se jimi: Marek Eben, Tereza Kostková a Petr Nárožný.

Nárožný: Dnes studenti neznají ani naše všechny české prezidenty

Právě Petr Nárožný (rozhovor s ním přinesou ParlamentníListy.cz v nejbližších dnech, pozn. red.) při této příležitosti připomněl to, že historie by měla být nezbytná v rozsahu našich obecných znalostí, ale že zejména mladí lidé na to zapomínají. „Domnívají se, že si všechno takzvaně ‚vygooglí‘ a že není třeba to znát. Tragédií pak je, že většina současných studentů na středních školách neumí vyjmenovat ani naše české prezidenty – nemluvím o tom, že by je měli umět zařadit do nějakých konkrétních období, v kterých působili. Ale protože jsem tu jako kmotr knížky, tak se ode mne asi očekává hlavně to, abych jí něco pěkného popřál. Já tedy říkám, že když nám všem to pan prezident tak pěkně vyjednal v té Číně, aby si ty knihy celá Čína také koupila," uvedl známý herec a milovník historie Nárožný.

Tunelování? Myslíte, že je to výdobytek současnosti? Marek Eben vyvádí z omylu

Tereza Kostková při této příležitosti poznamenala, že je dobré vědět, že dějiny nám spolehlivě ukazují cestu k tomu, abychom se naučili chápat současnost.

Poslední z kmotrů rozsáhlého díla, Marek Eben, zavzpomínal na doby, kdy deset let moderoval pořad O poklad Anežky české. Zavzpomínal ale i na období své školní docházky. „Já když chodil do školy, tak byl u nás kladen největší důraz na to, abychom uměli letopočty. Takže si dodnes pamatuju, kdy byl Pribinou postavený kostelík v Nitře, ale zatím jsem to nikdy nikde nevyužil. I já však musím připomenout, že v historii všechno, s čím se potýkáme v současnosti, už bylo. Vezměte si takové tunelování. Myslíte, že to je výdobytek jen naší doby? Omyl – to se už u nás dělo v době po bitvě na Bílé hoře.  A dalo by se pokračovat v dalších nešvarech, nad kterými se rozčilujeme. Pokud to však mohly přežít ty generace před námi, přežijeme to i my, to nám může být útěchou. Přeju nám tedy všem, abychom se těmi dějinami naučili chápat souvislosti. Učit se je totiž opravdu z čeho,“ řekl Marek Eben.  

Velké dějiny zemí Koruny české – několik faktů

Jedná se o největší dokončený knižní projekt české historiografie. Poprvé tak vychází kompletní historie Českých zemí od počátků dějin na našem území až do roku 1945. Letos završená ediční řada už stihla získat cenu Magnesia Litera v kategorii Nakladatelský čin. Autory a nakladatele Ladislava Horáčka navíc ocenil Dominik kardinál Duka, když jim při příležitosti svátku sv. Vojtěcha předal zlatou Svatovojtěšskou medaili Arcibiskupství pražského.

Velké dějiny zemí Koruny české navazují na monumentální dílo Františka Palackého, uzavřené nástupem Habsburků na český trůn v roce 1526. Vydat kompletní české dějiny se pokusil i významný prvorepublikový nakladatel a knihkupec Jan Laichter. Jeho úsilí však po roce 1938 přerušil nacistický a v roce 1948 ukončil komunistický režim, takže i Laichterův projekt České dějiny končí rokem 1526.

Celá edice Velkých dějin zemí Koruny české má patnáct dílů v devatenácti svazcích o 13 628 stranách. Každý svazek doprovází pečlivě zvolený obrazový materiál. Komplet s propracovanou vytříbenou grafikou obsahuje celkem 2 819 obrázků a 161 map. Čtenářově orientaci pak napomáhá přehledný rejstřík. Jednotlivé knihy jsou vázané v kvalitní koženkové vazbě s ražbou a opatřeny papírovým krytem.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…