Marine Le Penová: Čas osvobodit lid Francie! Nebudou nám diktovat. Já jsem tu za lid

23.04.2017 21:20

Francouzští politici se doslova předhánějí, kdo dříve pro druhé kolo vyjádří podporu „nezávislému socialistovi“ Emmanuelu Macronovi. Mezi jinými jej podpořili také v podstatě všichni další protikandidáti včetně konzervativce Francoise Fillona.

Marine Le Penová: Čas osvobodit lid Francie! Nebudou nám diktovat. Já jsem tu za lid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

François Baroin, Jean-Pierre Raffarin a Christian Estrosi bezprostředně po prvních odhadech vzkázali svým voličům, aby ve druhém kole podpořili Emmanuela Macrona. To samé o něco později zopakoval také socialistický kandidát Benoit Hamon, který získal pouze něco kolem šesti procent a skončil až na pátém místě. To je z pohledu socialistických kandidátů v historii prezidentských voleb ve Francii věc skutečně nevídaná.

Zklamaný je však podle svých slov i konzervativní kandidát Francoise Fillon, který skončil na třetím až čtvrtém místě. Přitom právě tento obdivovatel Margaret Thatcherové byl ještě před dvěma měsíci horkým favoritem voleb. Poté se ale na něj v médiích provalilo údajné nezákonné financování jeho manželky ze státních peněz. „Jsem mimořádně zklamaný,“ cituje AFP Fillona, byť průzkumy veřejného mínění mu v posledních týdnech rozhodně žádný úspěch nevěštily.

Ačkoli někdejší ministr v socialistické vládě Macron vystupuje jako nezávislý, těší se plné podpoře socialistických politiků i voličů. „Ve společnosti panuje neklid a lidé přestávají věřit tradičním stranám a jejich kandidátům. Bezpochyby stojíme na prahu nové éry,“ prohlásil socialistický starosta Lyonu Gérard Collomb a velký podporovatel „nezávislého“ Macrona v televizi Francé 2. K podpoře Macrona mezitím vyzval také premiér Bernard Cazeneuve.

Je zřejmé, že stejně jako v roce 2002, kdy se ve druhém kole proti Chiracovi postavil otec Marine Le Penové Jean-Marie, také letos bude stát kandidát Národní fronty „proti všem“. Ke svému postupu do druhého kola se již vyjádřil také sám Macron. „Obracíme list francouzské historie,“ uvedl Macron podle agentury AFP. Podle předvolebních průzkumů by neměla mít Le Penová proti Macronovi téměř žádnou šanci a masivní. Jako jeden z posledních voliče vybídl k jeho podpoře i Fillon.

Le Penová tak stojí podle očekávání proti politickému i mediálnímu mainstreamu. Spoléhat se může skutečně jen na podporu voličů Národní fronty a... Samozřejmě také na členy své rodiny. „Je to velký úspěch pro všechny vlastence. Vzhůru k vítězství. Patnáct let nebyl ve druhém kole kandidát, který podporuje naši svrchovanost,“ napsala na svém Twitteru Le Penová s odkazem na úspěch svého dědečka a zakladatele strany Jean-Marie Le Pena.

„Cítím obrovskou odpovědnost při obraně francouzského národa. Zvedáme hlavu a jsme si vědomi velikosti své budoucnosti. Francouzi se musejí chopit této historické příležitosti a bojovat proti divoké globalizaci a nekalé mezinárodní konkurenci. Musíme si vybrat a zajistit své hranice. My na rozdíl od socialistů zosobňujeme změnu. Chceme osvobodit lid Francie. Nikdo nám nebude diktovat. Já jsem kandidátka lidu. Ať pocházejí naši vlastenci odkudkoli, žádám je, aby nechali stranou drobné spory a dali mi ve druhém kole svůj hlas. Apeluji na vás ve jménu jednoty našeho národa. Ať žije republika. Ať žije Francie,“ uvedla Le Penová za bouřlivého potlesku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…