Marine Le Penová přitvrzuje: Aby si pojistila postup, ohlásila radikální krok

19.04.2017 9:41

Čtyři dny před prezidentskými volbami ve Francii zůstává vše otevřené a šanci postoupit do druhého kola mají hned čtyři kandidáti. Jak uvádí zpravodajská agentura Reuters, Marine Le Penová se ve snaze „nasadit k trháku“ ještě více zaměřuje na téma migrační politiky.

Marine Le Penová přitvrzuje: Aby si pojistila postup, ohlásila radikální krok
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

V jednu chvíli podle průzkumů veřejného mínění vedla šéfka Národní fronty nad svými nejbližšími pronásledovateli, ať už to byl Fillon či Macron, o několik procent. V posledních dnech se však preference jednotlivých kandidátů vyrovnávají a zejména náhlý vzestup krajně levicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona dělá Le Penové vážně starosti. Proto se rozhodla ještě více akcentovat téma přistěhovalectví.

Ve vystoupení před svými příznivci v Paříži Le Penová avizovala, že by po vzoru amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasně pozastavila veškerou imigraci do Francie. „Za několik týdnů budeme muset vyhodnotit nastalou situaci. Na tvrzení, že imigrace v naší zemi dosáhla masivních rozměrů, není nic přehnaného. Chtěla bych standardně omezit imigraci na 10 000 lidí ročně,“ vysvětlovala Le Penová své plány včera v rádiu RTL.

Podle Reuters přišla Le Penová s tímto číslem v závěru kampaně, aby si ještě před volbami navýšila své preference. „Podle dvou úterních průzkumů se Fillon s Mélenchonem přibližují vedoucí dvojici Le Penová a Macron. Vůdkyně Národní fronty by v každém případě se všemi těmito třemi prezidentskými kandidáty ve druhém kole pravděpodobně prohrála,“ konstatuje Reuters s odkazem na 7. květen, kdy se rozhodne o novém prezidentu Francie.

Plány Le Penové ve svém včerejším vystoupení na konkurenčním rádiu Europe 1 okamžitě ztrhal konzervativní kandidát Francoise Fillon, když je označil za „nesmyslné“. „Imigrace samozřejmě musí být nějakým způsobem regulována, protože naše ekonomická, sociální a bytová situace neumožňuje přijmout všechny migranty, kteří chtějí žít ve Francii. Ovšem úplné omezení imigrace nedává žádný smysl. Nás neohrožuje samotná imigrace, ale to, když se vzdáme našich hodnot a historie.“

Fillon začíná získávat po propadu způsobeném svojí finanční aférou pevnější půdu pod nohama, byť podle Reuters patrně skončí v prvním kole až na čtvrtém místě. V jednom ze včerejších průzkumů jej dokonce předstihl i Mélenchon. Mohla by mu však pomoci veřejně deklarovaná podpora někdejšího prezidenta Francie Nicolase Sarkozyho, kterého ve stranických primárkách před několika měsíci překvapivě porazil.

„Fillon má zkušenosti, tah na bránu a vizi, která zajistí Francii alternativu k posledním pěti katastrofálním letům, kdy byl prezidentem socialista Francois Hollande,“ uvedl Sarkozy na svém facebookovém profilu. Svého stranického kolegu podpořil i další poražený republikánský kandidát Alain Juppe, který je u veřejnosti ještě populárnější než Sarkozy. Jak Juppe uvedl, bude součástí Fillonova doprovodu.

Samotný Fillon si navenek žádné problémy nepřipouští a věří, že se do druhého kola dokáže protlačit. „Jsem si naprosto jistý, že se dostanu do druhého kola. Voliči ve Francii si přejí změnu a já jsem jediný, kdo může vážně míněnou a rozumnou změnu nabídnout,“ uvedl dle serveru Local Fillon po setkání se svými příznivci v Nice. Své ambice neskrývá ani „černý kůň“ voleb Mélanchon, který vyzval své příznivce „ke vzpouře“.

Brusel tradičně nejvíce potěšil v prezidentské kampani socialista Macron, který se jako prakticky jediný kandidát od začátku profiluje „proevropsky“. Byť ani ten si neodpustil drobné výtky. Devětatřicetiletý bývalý bankéř a ministr prohlásil, že „Francie potřebuje Evropskou unii“. „Budu prezidentem, který probudí naše evropské ambice,“ uvedl Macron s tím, že „jeho“ Evropská unie bude méně byrokratická a bude více chránit zájmy francouzského průmyslu a zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …