Masivní teroristický útok na Srí Lance. Ozval se už Zeman i Babiš. A nejen oni

21.04.2019 11:45

Na ostrově Cejlon v Indickém oceánu došlo ke strašlivému útoku na tři kostely a tři luxusní hotely, kterému padlo za oběť přes 150 lidí a stovky lidí byly zraněny. V rozmezí pár desítek minut se na ostrově ozvalo nejméně šest děsivých explozí. Velikonoční oslavy se tak na ostrově proměnily v příšernou krvavou lázeň. Nejen čeští politici vyjadřují ostrovanům soustrast a nabízejí pomocnou ruku.

Masivní teroristický útok na Srí Lance. Ozval se už Zeman i Babiš. A nejen oni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Srí Lanka ležící na ostrově Cejlon u Indie zažívá krvavé Velikonoce. V den, kdy křesťané slaví okamžik, v němž Ježíš Kristus povstal z mrtvých, zemřelo kvůli strašlivým výbuchům více než 150 lidí. Stovky dalších osob jsou zraněny. V ulicích hlavního města Srí Lanky Colomba hlídkují příslušníci bezpečnostních složek a lidé si takřka procházejí peklem.

Končící předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na sociální síti Twitter napsal, že je zděšen a zdrcen bombovými útoky na Srí Lance, které stály život lidí. Ostrovanům nabídl pomocnou ruku. „S hrůzou a smutkem jsem přijal zprávu o bombových útocích na Srí Lance, napsal Juncker. Jeho srdce je prý s rodinami obětí. „Nabízíme pomocnou ruku,“ zdůraznil.

Zdrcena je i lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. „Zaútočit na kostely během největších křesťanských svátků je naprosto otřesné a ostudné! Nesmíme zapomínat, že křesťané jsou nejpronásledovanější náboženskou skupinou na světě. ČR by měla udělovat azyl více křesťanům, kteří o něj u nás žádají,“ zdůraznila.

Za oběti se modlí i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který se modlí za rodiny obětí i za zraněné a doufá, že pachatelé těchto bestiálních činů budou brzy dopadeni a tvrdě potrestáni. „Útok na katolické kostely a hotely na Srí Lance považuji za odporný a ničím neomluvitelný teroristický čin! Modlím se za oběti a jejich rodiny. Věřím v rychlé dopadnutí a přísné potrestání pachatelů!“ napsal Zdechovský.

„Čechům je k dispozici ambasáda v Dillí a honorární konzulát v Colombu,“ napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Útoky nepřežilo podle dosavadních informací 156 lidí. Češi podle českého velvyslance v Dillí mezi oběťmi nejsou, jak doplnila ČTK.

Ministr zahraničí odsoudil útoky na nevinné a poukázal na to, že se odehrály o Velikonoční neděli, která je největším křesťanským svátkem.

„Vyjadřuji soustrast pozůstalým a zraněným přeji brzké uzdravení. Českým občanům jsme k dispozici prostřednictvím naší ambasády v Dillí a honorárního konzulátu v Colombu,“ uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil zprávy o útoku za neuvěřitelné. Podobně jako další politici poukázal na to, že se odehrály během křesťanských svátků. „Šílené a naprosto neakceptovatelné! I když jen na dálku, upřímnou soustrast všem, kteří přišli o někoho blízkého,“ uvedl.

„Teroristické útoky na věřící v kostelech v době nejvýznamnějších křesťanských svátků jsou zrůdnost. Pan prezident vyjadřuje soustrast pozůstalým a myslí na zraněné,“ napsal na Twitter mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

„Útoky na kostely a hotely na Srí Lance v době křesťanských svátků jsou podlým a odporným projevem zla terorismu,“ napsal předseda ODS Petr Fiala. „Modlím se za nevinné oběti a jejich blízké,“ dodal.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který je útoky zděšen, napsal. „Velikonoční poselství je o síle naděje a pokoje, NE o smrti a násilí! Modlím se za všechny zasažené, za jejich blízké,“ uvedl. Lidovecký poslanec Marian Jurečka útoky označil za barbarské. „Bohužel ve světě jsou v posledních letech křesťané nejvíce pronásledovanou skupinou,“ doplnil.

„Náboženská nenávist a fanatismus jsou tvrdou realitou dnešního světa,“ napsal senátor Pavel Fischer‏. „Investovat do modernizace našich ozbrojených sil fakt není žádný luxus,“ podotkl.

„I tváří v tvář šílenému útoku proti sestrám a bratřím na Srí Lance věřím a vyznávám, že nepřátelství a nenávist nemají v tomto světě poslední slovo! To patří Zmrtvýchvstalému králi pokoje! Díky jeho vítězství je Láska silnější než Zlo,“ uvedl na Twitteru biskup plzeňské diecéze Tomáš Holub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…