Máte na barák za 40 milionů? Drsný návrh EU dostal obrysy

16.12.2021 13:51

Na veřejnost se dostaly další plány EU. Tentokrát nepotěší vlastníky starších nemovitostí. Pokud Brusel směrnici schválí, jejich domy budou neprodejné a dokonce je nebudou smět ani pronajímat. Připravovaná norma je součástí energetického balíčku a platit by mohla už od roku 2027. Na CNN Prima News o tom hovořili europoslanci Mikuláš Peksa (Piráti) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Máte na barák za 40 milionů? Drsný návrh EU dostal obrysy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sídlo Evropské komise

Od roku 2027 nebudou prodávány ani pronajímány domy, které jsou v nejnižších energetických kategoriích F a G. „To, o čem se bavíme, je pravděpodobně onen uniklý dokument, který vznikl v rámci Evropské komise, ale v tuto chvíli ještě pořád nemá status ani oficiálního návrhu v rámci Evropského parlamentu. To znamená, že ono to napřed musí projít legislativním procesem, tam se budou určitě vytvářet nějaké pozměňovací návrhy a dovedu si představit, že tento konkrétní odstavec vypadne, protože nevidím, kdo by vlastně ho chtěl v rámci Parlamentu podporovat,“ podotkl Peksa. 

„To, o čem se bavíme, je vlastně směrnice o udržitelnosti budov. Ta její původní verze pochází z roku 2010, postupně byla novelizována. Ta poslední novela pochází právě z roku 2018 a postupně se tam mění technické parametry pro energetickou účinnost budov. Tenhleten odstavec je vlastně úplně nový a objevil se právě jedině v tom uniklém návrhu, ale myslím si, že podstatné jsou ty ostatní parametry, které tam v té směrnici jsou,“ dodal.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Podobné návrhy se neobjevují v EU poprvé. Poprvé s těmito návrhy přišla Francie nebo Velká Británie, když byla ještě členem EU. Právě s ohledem na to, že v současné době se většina lidí přiklání, že tu klimatickou změnu nezpůsobují vlastně jenom auta nebo nějaká činnost, ale to gró té klimatické změny je právě ve vytápění a v zimním vytápění právě některých budov. A ta jejich energetická náročnost často vlastně je příliš veliká, proto vznikl nějaký komplexní balíček. Ale ten komplexní balíček není oficiální dokument,“ hovořil podobně Zdechovský a dodal, že je potřeba o něm velmi důkladně diskutovat.

„Je potřeba také říct, že ty termíny, které tam jsou dané, jsou nerealistické, z mého pohledu velmi ambiciózní, a je potřeba taky říct, že v tom balíčku je potřeba se kouknout na věci kolem. Protože pokud nemáte třeba alternativní stavební materiály, nebo nemáte technologie, které by ty budovy posouvaly do těch energeticky méně náročných skupin a ty technologie nejsou dostupné běžným lidem, tak těžko je možno na toto tlačit. Protože ne každá domácnost má na to, aby si pořídila třeba barák za 30–40 milionů korun,“ dodal Zdechovský.

A nebylo by lepší jít cestou zavázat k posunu k vyšší energetické třídě nového majitele nemovitosti, aby se nebrzdil trh s nemovitostmi? „Určitě, ale tak, jak říkám, ale to je otázkou nějaké věcné diskuse, kterou musíme vést. Já si myslím, že spousta majitelů zámků v současné době musí mít oči na stopkách a říkat si, co s těmi zámky bude? Na druhé straně Evropská komise chce, abychom opravovali a investovali do kulturního dědictví, nebo chce udržet vzhled budov. Na druhé straně chce potom nějakou energetickou náročnost. A tyto dvě věci jdou proti sobě. Já bych strašně rád dal na činžák, kde žiju, prostě ho obložil polystyrenem a dal tam speciální okna. Ale nemůžu z důvodu toho, že to je historická budova. A ta historická budova má nějaké parametry,“ zmínil Zdechovský další rozměr diskuse.

„Ono se to v tom návrhu komise už naštěstí nějakým způsobem propsalo, takže tam je výjimka pro historické budovy, které jsou památkově chráněné a upřímně řečeno, já hodlám udělat první poslední, aby památkově chráněné budovy nebyly narušovány,“ dodal Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…