Matteo Salvini: Macron moc pije. Příští rok může nastat zlom

19.07.2018 10:00

Bruselský server Politico si všímá podobných cílů francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a šéfa Ligy severu a italského ministra vnitra Salviniho, kteří chtějí reformovat Evropskou unii. Oba k tomu však používají jiné prostředky a představují si výslednou změnu naprosto odlišným způsobem.

Matteo Salvini: Macron moc pije. Příští rok může nastat zlom
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

„Pokud jde o srovnání Macrona a Salviniho, rozdíly mezi jejich viděním světa a politiky jsou obrovské. Jediné, na čem se shodují, je úsilí obou překreslit politickou mapu Evropy a ovlivnit razantním způsobem výsledek voleb do Evropského parlamentu v příštím roce,“ píše Politico s tím, že zatímco Salvini je považován za představitele populismu, Macron sám sebe označuje za největšího odpůrce populismu.

Anketa

Co si myslíte o Robertu Šlachtovi?

11%
hlasovalo: 6103 lidí

V rámci svých vystoupení se tématu populismu často dotýká. „Jsme svědky toho, jak se populismus šíří jako lepra po celé Evropě. A to i v zemích, kde jsme to nečekali,“ pronesl například Macron ve svém červnovém projevu v Itálii, který byl vnímán jako jasná kritika nové italské vlády. Salviniho reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Macron je slušně vychovaný chlapec, který ovšem pije příliš mnoho šampaňského. Nepotřebujeme od něj žádné rady.“

Celý text v angličtině je ZDE.

Své představy o budoucí Evropě odhalil Salvini na začátku tohoto měsíce při svém projevu před příznivci Ligy severu v severoitalské Pontidě. „Volby do Evropského parlamentu v příštím roce budou referendem mezi Evropou elit, bank, masovou migrací a nejistotou versus Evropou svébytných národů, práce, klidu, rodiny a optimistické budoucnosti,“ cituje Politico ze Salviniho projevu jednu z klíčových pasáží.

Politico konstatuje, že ideový boj mezi Macronem a Salvinim má potenciál výrazným způsobem ovlivnit debatu před volbami do Evropského parlamentu. „A ačkoli jsou jejich postoje rozdílné a oba shodně čelí velkým překážkám, nebylo by fér jejich pohledy smést ze stolu,“ píše bruselský server s odkazem na nečekané úspěchy, kterých tito dva politici dosáhli v národních volbách. Macron v těch prezidentských a Salvini v parlamentních.

Ve zkratce řečeno, Macron si přeje více Evropy a Salvini zase méně. „Hlavní ambicí Salviniho je zbavit se zasahování Bruselu do národních záležitostí,“ cituje Politico europoslance z Ligy severu Marca Zanniho, který byl pověřen, aby se podílel na utužování vazeb s ostatními euroskeptickými stranami v Evropském parlamentu. „Bylo by skvělé, kdybychom mohli pracovat na kampani společně,“ říká Zanni.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…