Mediální odborníci srovnali vystupování Nečase a komunistů

21.10.2012 10:55

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Chceme hejtmany. Chceme radní. Jsme připraveni vládnout. Po úspěšných krajských volbách slyšíme tato slova ze strany KSČM stále častěji. Dodaly volební výsledky KSČM sebevědomí?

Mediální odborníci srovnali vystupování Nečase a komunistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Podle odborníků prý komunisté sebevědomě vystupují už dlouhodobě. „Komunisté nabrali sebevědomí už před nějakou dobou. Sbírají stále více protestní hlasy a voliče zaujmou tím, že jsou z velkých stran jako jediní prakticky nepošpinění nějakými velkými korupčními skandály,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Milan Kruml.

Podle něj za vzrůstající preference komunistů můžou hlavně pravicové vládní strany. S tím souhlasí i další odborník Jiří Mikeš. „Komunisti vystupují pořád stejně, ale nahrávají jim pravicoví politici. Zatímco předseda KSČM Vojtěch Filip je konzistentní a Dolejš ani Randsdorf nejsou žádní hlupáci, to, co předvádí pravice s Nečasovou vládou, je ostuda,“ míní mediální odborník.

Mohou komunisté kromě protestu nabídnout i alternativu?

Podle něj je totiž naopak Nečasovo vystupování stále rozporuplnější a méně důvěryhodné. „Nečas v čele vlády je omyl,“ má jasno Jiří Mikeš.

KSČM tak může vystupovat sebevědomě dál a sbírat stále více protestních hlasů. „Otázkou je, jak budou komunisté pokračovat. Jsou totiž dvě varianty protestních hlasů: buď čistě protestní hlas jako protest a nesouhlas, nebo hlas, který dáváte proto, že věříte, že se věci změní,“ vysvětluje Milan Kruml.

Krize kapitalismu hraje komunistům do karet, míní Jiří Mikeš

Podle Krumla je na KSČM, aby vyhodnotila, jaké hlasy chce především sbírat. Jiří Mikeš si navíc myslí, že čeští komunisté jsou schopní postavit pravicové politice skutečnou alternativu, nahrává jim totiž ekonomická krize.

„Přestože se tančí, tak Titanic kapitalismu bez jakékoliv kontroly se potápí a čím dál víc lidí uvažuje o třetí cestě. To komunistům nahrává, lidé nemají peníze, hospodářská krize pokračuje a ukazuje se, že neviditelná ruka trhu nás nezachrání,“ vysvětluje Jiří Mikeš.

V této situaci se není čemu divit, že komunisti nabírají nejen sebevědomí, ale i stále více voličů. „Je to jako s vojnou, pamatujete si z ní lepší chvilky a ne tu buzeraci,“ uzavírá nad stoupajícími preferencemi KSČM Jiří Mikeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …