Merkelová. Babiš našel starou fotku a řešení, které naštve

09.05.2022 14:55 | Ze sítí

Někdejší premiér Andrej Babiš (ANO) se ve svém nejnovějším vydání pořadu Čau lidi mimo jiné rozmluvil o tom, jak to bylo s ruským plynem. Poukázal na snímek z 8. listopadu 2011, jenž je podle jeho slov z otevření plynovodu Nord Stream I. A navrhl i řešení související s ČEZ.

Merkelová. Babiš našel starou fotku a řešení, které naštve
Foto: Reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

„Uplynulý týden byl plný událostí, největší událostí byla nová kampaň hnutí ANO, kde nevystupují politici, ale vy, občané. Vy, stateční občané, protože přihlásit se k našemu hnutí nebo k Babišovi není jednoduché. A byla to trefa do černého, všichni o tom mluvili, Twitter, naši hejtři, provládní média. Všichni to kritizovali, a my vám za to děkujeme. Protože čím více se o tom mluví, tím je to víc skvělý,“ uvádí Babiš.

„Tady píše jeden pán: Ano, za Babiše bylo líp, a určitě bych to chtěl dát vědět prostřednictvím billboardu. Takže další spoluobčané se hlásí k tomu, aby vyjádřili svůj názor, k té kampani. Takže vy, kteří máte zájem, prosím vás, napište mi na predseda@anobudelip.cz, uveďte své jméno, odkud jste, mobil, a pokud máte i profil na Facebooku, krátký neformální životopis. My vás budeme kontaktovat. 16. května vyjíždím s obytňákem za vámi. Pokud budete někde po trase, tak rádi za vámi přijedeme, domluvíme se. A vy, kteří jste stateční a nebojíte se, budete na těch billboardech,“ zmínil Babiš. 

„Minulý týden byla Sněmovna, a já jsem byl nezvykle aktivní. Ano, v minulosti jsem mluvil o žvanírně. Já jsem vystupoval nejdříve 3,5 hodiny, potom čtyři hodiny a potom hodinu. Ale nebyla to žvanírna, mluvil jsem k věci. Vy dobře víte, že pro mě vždycky byla priorita zdravotnictví. Za naší vlády jsme navýšili peníze do zdravotnictví o 228 miliard. Výdaje na zdravotnictví byly 550 miliard. A taky jsem tam četl tenhle prospekt, který mi leží na srdci. Vy dobře víte, že dva roky covidu jsme bojovali za to, abychom ochránili vaše životy. A teď jsem měl připraven projekt národního boje proti rakovině a tenhle úžasný prospekt. Prosím vás, pokud jste ho nečetli, skutečně si ho pečlivě přečtěte. Může vám zachránit život. Je to o prevenci. Je to o tom, že u nás bohužel ročně zemře na rakovinu 27 tisíc lidí,“ ukazoval dále Babiš.

„Některá média si z toho dělala srandu, ale není to sranda. Rakovinou onemocní každý den 200 našich občanů, zemře 75 lidí denně. Není na to očkování. Ano, jediné očkování je na HPV vir. Takže všechno je tady napsáno, určitě si to můžete dohledat na stránkách,“ podotkl.

„Určitě víte, že strategie této vlády je lhát a přisvojovat si naši práci. Takže oni opakovaně lžou o zadlužení. My máme jedno z nejnižších zadlužení. O inflaci, o biosložce, o Green Dealu. To jsou postupně takové kampaně, které jede většina provládních médií, a je jich bezpočet. Teď je na stole plyn. Takže současná garnitura se snaží nás obvinit, že jsme se nevěnovali energetické bezpečnosti. Já se tedy ptám, jak jsme se jí měli věnovat, když za ODS a ČSSD jste všechno zprivatizovali. ODS, kupónová privatizace, všechno je pryč. Voda, elektřina, i v ČEZ je minoritní akcionář. A jak to bylo s plynem? No, s plynem to bylo tak, že TransGas vláda Miloše Zemana prodala v roce 2002 německé firmě RWE. A bylo by potřeba vědět, že komu dnes vlastně patří rafinerie. Rafinerie patří polské státní společnosti, české rafinerie. Komu patří distribuce plynu v Čechách? 40 procent patří Innogy, která patří maďarské státní firmě, takže maďarskému státu,“ zmínil dále Babiš.

„Takže o čem vlastně mluví tato vláda? A proto jsem říkal, že oni mohou ovlivnit akorát ráno barvu košile a kravaty, protože o té ropě do českých rafinerií bude rozhodovat Morawiecki, o plynu do Innogy, 40 procent českého trhu, bude rozhodovat maďarská firma, tudíž Viktor Orbán. A o čem může rozhodovat tato vláda? No, tak to je otázka, vždyť nemají žádný plán. Jak to bylo s ruským plynem? Toto je fotka z 8. listopadu 2011. Tady je šťastná Angela Merkelová, je tady ruský prezident Medveděv, je tady francouzský premiér Fillon a nizozemský premiér Rutte, komisař pro energetiku… Všichni slaví otevření plynovodu Nord Stream I., v listopadu,“ poukázal Babiš na snímek, jenž je úvodním tohoto textu.

„Jak to bylo s tou plynovou krizí, když premiér Topolánek měl na starosti Evropu? No, všichni přece stále mluvili, jakým způsobem dostat ten ruský plyn do Evropy. Takže ve finále o čem to je? No, je to o tom, kdo dostane ty poplatky za tranzit ruského plynu do Evropy. Takže když se začal projekt Nord Stream II, který prosazovalo Německo, a Německo chtělo ruský plyn přes sever, Nord Stream I, II, no tak samozřejmě křičeli Slováci. No a kdo tam sedí v té firmě, která vybírá poplatky za tranzit ruského plynu přes Slovensko k nám, kdo lobbuje za ruský plyn a vždycky lobboval? No, přece nejhorší a nejzkorumpovanější premiér Topolánek. On mluvil taky o tom, že je potřeba postavit South Stream, to je zase jižní větev. Takže já považuji za absurdní, aby naši vládu, která už neměla co řešit, protože v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a v Rakousku tyto státy mají státní firmy na plyn, mají svoje rafinerie, no a komu patří tady čerpačky? Maďarům, Polákům a Rakušanům. My nemáme nic. Poděkujte ODS a ČSSD. ČSSD prodávala uhlí za hubičku, OKD to známe, vytunelované OKD, a taky TransGas – sice za vysokou cenu, ale přece,“ dodal Babiš, že nám nezůstalo vůbec nic.

„Jaké je řešení? No, nabídněte výkup 100 procent akcií ČEZ, jak to udělal Elon Musk s Twitterem. A když budete mít 100 procent ČEZ, potom můžete expandovat. Můžete navýšit podíl ČEZ na distribuci plynu z 20 procent atd. Něco budete mít. Já jsem zachránil Čepro od privatizace. To taky lobbisté chtěli prodat. Takže za naší vlády, kde jsem já seděl, jsme nikdy nic neprivatizovali. Vy jste všechno zprivatizovali, vy teďka obviňujete naši vládu, že jsme měli něco dělat? Nemohli jsme dělat nic, protože nám už nic nepatří. A to jste poškodili naši ekonomiku, naši zemi a naše občany trvale. Banky nám taky nepatří. Takže ten vliv… pokud my bychom byli ve vládě, udělali bychom to. Zprivatizovali bychom ČEZ, aby český stát měl 100 procent, abychom mohli pro lidi zastropovat ceny energií, jako to udělali Slováci. Ano, Čepro může zastropovat cenu nafty. Proč stále v Maďarsku a Chorvatsku je za 36 korun? Protože tato vláda zkrátka nechce udělat vůbec nic pro lidi. A nejen to, ale i když nechce udělat nic pro to, aby byly nízké energie, nechce řešit ani inflaci,“ zmínil.

„Další špatná zpráva a výsledek působení této vlády je, že agentura Fitch nám zhoršila ratingový výhled Česka. Co hodnotí agentura Fitch při ratingu? HDP. Tato vláda nepokračuje v té strategii, že by se měla proinvestovat z krize, že by měla navýšit investice. Vzali Správě železnic a Ministerstvu dopravy téměř deset miliard. A tím pádem by bylo vyšší HDP. Klesá HDP. Tato vláda s inflací nedělá vůbec nic. Já si myslím, že i ten Fitch v podstatě pochopil, jak nekompetentní ministři jsou, a to má taky dopad na ten rating. Od roku 1997 nám poprvé zhoršuje agentura Fitch rating. To není dobrá zpráva pro naši zemi a pro naše občany ani pro investory,“ podotkl Babiš.

„Za naší vlády, dva roky covidu, jsme samozřejmě museli udržet zaměstnanost a museli jsme dát lidem peníze. Tak jako to dělali všichni. A za to období jsme udrželi rating, protože ty ratingové agentury věděly, že to děláme správně. Teď o rating přicházíme,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…