Merkelová narazila na velmi krutou realitu, zaznělo z překvapivého místa

29.12.2015 11:08

Nad tím, že časopis Time vyhlásil německou kancléřku Angelu Merkelovou osobností roku 2015 kvůli jejímu přístupu k uprchlické krizi, se na webu Česká pozice zamýšlí šéfredaktor Lidových novin István Léko.

Merkelová narazila na velmi krutou realitu, zaznělo z překvapivého místa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Anketa

Jaroslav Kubera mluví o své prezidentské kandidatuře. Uvažovali byste o tom, že byste ho volili?

hlasovalo: 6759 lidí

Poukazuje na to, že podle Nancy Gibbsové, šéfredaktorky časopisu Time, Merkelová svým pohledem na uprchlíky spíše jako na oběti než na vetřelce vsadila na svobodu. „Otázkou je, kolik lidí v EU souhlasí s touto volbou a s jejím zdůvodněním,“ podotýká Léko.

Merkelová jako vytrvalá morální vůdkyně po Německu prý chtěla více, než by si většina politiků troufla. „V překladu to znamená, že kancléřka se kvůli svému postoji k nelegální migraci dostala do takových morálních výšin, které musejí přimět celý svět, aby se před ní uklonil,“ píše Léko ironicky.

Celý text je ZDE

Upozorňuje, že zejména z předválečné minulosti dobře víme, že když časopis Time udělí někomu titul osobnost roku, v dlouhodobém horizontu to ještě nemusí automaticky znamenat jen pozitivní hodnocení.

Podle Léka je pozoruhodné, že tvůrce ankety z nějakého důvodu, který by si zasloužil hlubší sociální i psychologickou analýzu, vůbec neznejistila nepatrná skutečnost, že velká část německé společnosti s uvedeným hodnocením Merkelové čím dál hlasitěji nesouhlasí.

Co když miliony migrantů odmítnou i integraci?

Léko přiznává, že na sjezdu strany CDU předminulý týden posílila Merkelová svoji pozici možná proto, že v dosavadní politice ustoupila. „Chceme citelně snížit počet běženců. Je to v zájmu Německa i Evropy i samotných uprchlíků,“ prohlásila s tím, že multi-kulti zůstává životní lží, zatímco opakem je integrace.

„Jenže co se stane, když Němci zjistí, že miliony migrantů odmítnou i integraci?“ ptá se Léko. Myslí si, že postoj kancléřky, která jako dcera kněze při řešení problematiky uprchlíků kladla důraz na etiku a jako by nepočítala s politickými důsledky, je z lidského hlediska pochopitelný. „Nyní však narazila na politickou realitu, která, jak víme, bývá velmi krutá,“ píše Léko.

CDU na post nového kancléře nikoho nemá

CDU nakonec Merkelovou podpořila. Podle Léka proto, že straně došlo, že na post nového kancléře či kancléřky nikoho jiného nemá.

Merkelová proto musí zůstat německou kancléřkou, což znamená, že nadále bude určovat německou a evropskou politiku. „Jejím původním heslem bylo ‚Wir schaffen das‘, tedy „Dokážeme to“, v podstatě převzala slogan Baracka Obamy ‚Yes we can‘, ale jak vidíme, americký prezident většinu věcí nebyl schopný zvládnout,“ naznačuje István Léko, že Merkelová nebude schopna svému slibu plně dostát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…