Merkelová nehodlá na přístupu k uprchlíkům nic měnit. Navzdory rostoucímu nesouhlasu i ve vlastní straně

08.10.2015 6:38

Navzdory sílící kritice, která se na její hlavu snáší kvůli řešení uprchlické krize, nehodlá německá kancléřka Angela Merkelová na svém "optimistickém" kurzu nic měnit. Uvedla to včera večer v rozhovoru poskytnutém televizní stanici ARD. Kancléřka je i nadále přesvědčená, že Německo příliv migrantů do země zvládne.

Merkelová nehodlá na přístupu k uprchlíkům nic měnit. Navzdory rostoucímu nesouhlasu i ve vlastní straně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

"Zvládneme to, o tom jsem pevně přesvědčená," uvedla Merkelová. Jejím úkolem jako spolkové kancléřky je v nastalé "historické zkoušce" prý hlavně "dát do toho všechno a mít optimismus i vnitřní jistotu, že jde o řešitelný úkol".

Merkelová v rozhovoru rovněž odmítla, že by uvažovala o zastavení příjmu uprchlíků v Německu. "Jak by to asi fungovalo? Nemůžete jen tak uzavřít hranici," prohlásila.

Kromě tisíců demonstrantů, kteří se účastní pondělních demonstrací organizovaných v Drážďanech hnutím Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) a středečních protestů svolávaných do durynského Erfurtu pravicově konzervativní stranou Alternativa pro Německo, musí Merkelová v poslední době čelit i tlaku z vlastních řad.

Merkelová prý jedná v rozporu s programem strany

Nejsilnějším kritikem azylové politiky spolkové vlády je Horst Seehofer, bavorský premiér a předseda Křesťansko-sociální unie (CSU), která je sesterskou stranou kancléřčiny Křesťansko-demokratické unie (CDU). Ve středu navíc zaslalo Merkelové petici vyjadřující nesouhlas s jejím konáním v uprchlické krizi 34 předsedů krajských sdružení CDU, starostů a zemských poslanců této strany z osmi spolkových zemí. Kancléřka podle nich jedná v rozporu s programem strany.

Německo se v současnosti potýká s nejsilnější přistěhovaleckou vlnou v novodobé historii. Letos německá vláda očekává 800.000 žadatelů o azyl, neoficiálně se hovoří až o 1,5 milionu běženců.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…