Merkelové bude po masakru v Berlíně horko, ale přežije. Toto je prý hlavní důvod

27.12.2016 8:42

Nedávný berlínský útok na vánočním trhu může pozicí německé kancléřky Angely Merkelové notně zacloumat, píše v dnešní Mladé frontě Dnes její komentátor Vojtěch Varyš.

Merkelové bude po masakru v Berlíně horko, ale přežije. Toto je prý hlavní důvod
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

„Však se atentát stal vodou na mlýn jejím soupeřům. V první řadě bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi ze ‚sesterské‘ CSU, který už začal bourat nedávno pracně uzavřené příměří,“ píše Varyš.

Útok a to, co se dělo po něm, totiž podle něj obnažily tragický stav, v němž se německá policie a tajné služby nacházejí. Několik dní stíhaly prchajícího podezřelého, kterého nakonec musel zastřelit daleko od hranic italský "pochůzkář".

Ještě hůř jsou na tom podle Varyše německé úřady s monitorováním a vypovídáním nelegálních přistěhovalců, když nedokázaly deportovat ani muže s prokazatelně kriminální minulostí, jehož žádost o azyl byla – zcela správně – zamítnuta již před drahnou dobou. Místo toho zůstal na místě a nakonec vraždil.

Jenže, jak Varyš dále píše, kancléřku Angelu Merkelovou zachrání to, co vždycky: že umí problémy vysedět, tj. přečkat s mlčením, a skutečnost, že ji nemá kdo nahradit. „I v CDU si však uvědomují, že aktuální funkční období, pro něž ji zvolili letos v prosinci na stranickém sjezdu, je jejím posledním,“ dodává Varyš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…