Michal Hašek se vrací do sněmovny

22.11.2017 18:24

Bývalý místopředseda ČSSD a exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek bude jako asistent pomáhat poslanci Jiřímu Běhounkovi (za ČSSD), který je zároveň hejtmanem Vysočiny. Hašek to uvedl na svém facebookovém profilu, měsíčně bude pobírat 1 000 korun. Zprávu převzala ČTK.

Michal Hašek se vrací do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek v pořadu Horké téma

Běhounek je po nedělním setkání širšího vedení strany jedním z možných kandidátů na nového předsedu ČSSD. Kandidaturu však podmínil návratem Haška, bývalého poslance Jeronýma Tejce a jihočeského exhejtmana Jiřího Zimoly. Hašek a Tejc se však do vedení vracet nehodlají.

Na informaci upozornila Česká televize. Na Haška se obrátil sám Běhounek, který byl poslancem a hejtmanem i v minulém volebním období.

„Asi před dvěma týdny mě oslovil se žádostí o spolupráci při své parlamentní práci. Chce využít mých zkušeností bývalého předsedy poslaneckého klubu a hejtmana. Rád mu poskytnu analýzy či konzultace v legislativním procesu,“ uvedl Hašek, který informaci potvrdil i ČTK. Zároveň poblahopřál nově zvolenému předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO).

Hašek se s Běhounkem dohodl na minimální možné odměně, a to 1 000 korun, i na vstupní kartě do sněmovny. Hašek byl poslancem ještě v minulém volebním období. ČSSD však požadovala, aby si její hejtmani vybrali buď poslanecký mandát, nebo hejtmanské křeslo. Hašek se tak poslaneckého mandátu vzdal a zůstal hejtmanem. Běhounek si nechal obě funkce. Po loňských volbách Haška v čele kraje vystřídal Bohumil Šimek (ANO), ČSSD je v koalici, ale Hašek politickou funkci nemá, což bylo podmínkou ANO pro spolupráci.

Běhounkovo jméno se v poslední době skloňuje v souvislosti s novým předsedou ČSSD. Strana chce hledat nové vedení na únorovém sjezdu kvůli propadu v říjnových sněmovních volbách, kde obdržela přes sedm procent, a oproti předešlým čtyřem letům ztratila 35 mandátů. Nyní jich má 15. Běhounek kandidaturu podmínil tím, že by měli dostat prostor výrazní členové strany, kteří byli v poslední době odsunuti do pozadí. Jmenoval právě Haška, Tejce a Zimolu. Hašek i Tejc na to v reakci pro ČTK řekli, že se do vedení strany vracet nehodlají. Hašek však doplnil, že straně rád pomůže, bude-li zájem.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…