Migrační dohoda EU. Výhra, zářil Rakušan. Dostálová vybuchla: Vždyť nám bude natvrdo stanoven počet migrantů!

18.06.2023 14:35 | On-line

MONITORING V debatě druhé části nedělního pořadu Partie se utkali představitelé vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) proti zástupcům opozice předsedovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi a místopředsedkyni Sněmovny Kláře Dostálové (ANO). Ostré slovní přestřelky se rozhořely hlavně nad „migrační dohodou“ a nad demonstrací v Brně kvůli násilné smrti Roma. Padala slova o zásadním ohrožení bezpečnosti a lžích ze strany vlády.

Migrační dohoda EU. Výhra, zářil Rakušan. Dostálová vybuchla: Vždyť nám bude natvrdo stanoven počet migrantů!
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Pořad Partie na CNN Prima News.

V uplynulých dnech se vláda a opozice ve Sněmovně střetly kvůli migrační reformě, kterou schválili unijní ministři vnitra. Ministr Vít Rakušan (STAN) pravidla hájil jako úspěch českého vyjednávání a v Partii poděkoval prezidentu Petru Pavlovi, který ji v první části Partie podpořil.

„Každý člověk, který vnímá evropskou solidaritu, který vnímá naši odpovědnost, vnímá, že řešení se dá najít jen na celoevropské úrovni. Na druhém břehu stojí populisté, lidé, kteří budí strach a historicky říkali, že nám migranti vezmou chaty a chalupy, kteří prostě budou vyhrožovat tématem, které nehrozí,“ uvedl ministr Rakušan.

„My jsme naopak dosáhli toho, co česká politická scéna od roku 2015 společně chtěla, toho, že se definitivně zavřely povinné alokační kvóty pro jednotlivé země. Situace je takové, že pro Českou republiku je to v tento moment jednoznačnou výhrou,“ zdůraznil ministr vnitra.

Polsko a Maďarsko tuto novou migrační dohodu nepodpořily. Polský premiér prohlásil, že to „není migrační pakt, ale jde o diktát, jeho cílem je také kulturně změnit Evropu“. Vytkl Německu, že ho nemá co učit solidaritu. „Chápu, že Poláky čekají volby,“ reagoval Rakušan s tím, že nebude reagovat na vnitropolitické výroky.


(Screen: CNN Prima News)

V uplynulých dnech se ministři členských zemí Evropské unie dohodli na migrační reformě včetně povinné solidarity se zeměmi přetíženými žadateli o azyl. Návrh migrační reformy, pro který zvedl ruku i český ministr Vít Rakušan, počítá s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím zejména na jihu Evropské unie v případě potřeby pomoci. Další variantou má být přímý finanční příspěvek. Pokud nějaká země nebude chtít migranty přijímat, měla by zaplatit 20 tisíc eur (něco přes 472 tisíc korun) za každého nepřijatého člověka.

Slova se ujala poslankyně Dostálová, která jen nevěřícně kroutila hlavou nad tím, jak Rakušan migrační reformu prezentuje. „Povinná solidarita je absolutní nesmysl, to je blbost. Říkáte, že nebudeme ničím povinováni, ale to nařízení, které jste schválil, mluví úplně o něčem jiném. Ještě stále se snažíte namluvit českým občanům, že nejde o povinné kvóty, je to prostě jenom přebarvené narůžovo, v podstatě je to povinná solidarita a natvrdo nám bude stanoven počet,“ kontrovala Dostálová.

„Já pouze tvrdím, poslouchejme se, paní poslankyně, nelžeme tady lidem, končí povinné relokační kvóty,“ zdůraznil Rakušan opakovaně a dohadoval se dále s poslankyní Dostálovou, která nato poznamenala, že jediný, kdo tu lže, je sám Rakušan.


(Screen: CNN Prima News)

Do diskuse se vložil následně Tomio Okamura: „Co to tady říká pan ministr Rakušan? Co to tady předvádí vláda?!“ rozezlil se. Varoval před nelegálními migranty z Afriky, muslimských zemí apod. „Je to zásadní ohrožení bezpečnostní, civilizační a sociální,“ uvedl šéf hnutí SPD, který odmítl, že Rakušan nazývá populisty ty, co toto odmítají a varují před tím. Připomněl, že v České republice za jeho úřadování prudce narůstá kriminalita a on sám nabírá migranty. Rakušana vyzýval k demisi.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
„Naším cílem je dobrovolná solidarita, nikoli povinná, a žádné kvóty. Bohužel, pan ministr porušil mandát, žádný neměl,“ dodala bývalá ministryně pro místní rozvoj Dostálová.

Rakušana se zastal Marian Jurečka. „Pro Českou republiku to neznamená žádné povinné kvóty, ale hlavně, to, co dojednal Vít Rakušan, je klíčové v tom, že my teď máme, a na dlouhá léta budeme mít, obrovskou zátěž ukrajinských uprchlíků a do té doby, dokud u nás tito lidé budou, my v tom mechanismu té podpory vůči jiným státům nejsme,“ argumentoval.

Tématem byla také demonstrace v Brně kvůli smrti Roma po konfliktu s Ukrajincem. Policie celou událost vyšetřuje. Pietní akce v Brně k uctění památky usmrceného Nikolase se nakonec nesla i v duchu protivládní demonstrace a měla i protiukrajinské nenávistné projevy. Množily se tam i názory, že vláda zamlčovala, že pachatelem byl Ukrajinec, což Rakušan důrazně odmítl. „Mně nezáleželo na tom, jestli to byl Ukrajinec, Čech, Rom nebo kdokoli jiný. Je to podezřelý pachatel závažného trestného činu, tak je vyšetřován a tak bude postižen bez jakékoli protekce vůči němu,“ uvedl ministr vnitra.

„Naopak si myslím, že přilévat tu ještě z politických pozic nějaký olej do ohně, není úplně v pořádku,“ míní Rakušan.

Také Marian Jurečka neshledává v komunikaci ohledně včerejšího dění v Brně žádný problém: „Myslím, že ta komunikace byla jak ze strany policie, tak ze strany pana ministr věcná, faktická. Nemyslím si, že bychom měli dělat k tomuto případu nějakou speciální komunikaci, která by vytrhovala některé věci z kontextu, protože si řekněme na rovinu, to se děje i mezi českými občany a nejde tomu předejít, selhání jednotlivce nelze nikdy vyloučit,“ dodal Jurečka.

Připomněl, že někteří politici v minulosti, jako Miloš Zeman, pomáhali přidávat důvody určité míry nenávisti do jednotlivých částí společnosti. „Řeknu třeba v minulosti bývalý pan prezident a jeho výroky o tom, že Romové nepracují apod., ty přispívaly k určité míře nesnášenlivosti,“ řekl ministr práce a sociálních věci, že takovému chování je nutno předcházet.

Předseda hnutí ANO Tomio Okamura uvedl, že dění na pietní akci v Brně, kde zaznívaly protiukrajinské a xenofobní názory, nesledoval, protože byl pracovně vytížen. Připomněl ale výzkum CVVM, který říká, že podle českých občanů je podpora Ukrajincům ze strany vlády příliš vysoká, myslí si to více než polovina Čechů. „Já s nimi souhlasím a samozřejmě, že to je jeden z těch zásadních důvodů té tenze, která je ve společnosti. Takže nevymlouvejte se, prostě jste to přepískli,“ uvedl obecně Okamura.


(Screen: CNN Prima News)

Okamura i v této souvislosti připravuje návrh změny zákona, který by umožnil, že by policie mohla uvádět národnost podezřelého: „Připravujeme novelu zákona, protože jak jsme si všimli přesně u této kauzy, tak policie sdělila, že nemůže říct státní příslušnost toho zadrženého na základě stávajících zákonů. To chceme změnit, aby i v případě zadržení mohla policie veřejnosti říct, jakou státní příslušnost zadržený má,“ věří, že to by přispělo k transparentnosti ve společnosti. „Aby Češi věděli, odkud vítr vane,“ doplnil a nesouhlasil s tím, že by to posilovalo kolektivní vinu.

Chytal se za hlavu nad výroky Víta Rakušana a Mariana Jurečky, že trestná činnost v Česku nenarůstá tolik a jsme bezpečná země: „Pánové, vy se pořád ukolébáváte tím, že je něco v pořádku. Přece ambicí jakékoli vlády je udělat z nás co nejbezpečnější zemi vůbec,“ zdůraznil.

Podle Dostálové měla být reakce vůči veřejnosti rychlejší a otevřenější, aby občané nenabyli dojmu, že se zde někomu nadržuje.

Ministr Rakušan své kroky hájil. „Ministr vnitra, a zvykněme si na to, že nemá komentovat jednotlivé trestné činy, nemá se někoho zastávat a na někoho poukazovat. Jen říká, že policie vyšetřuje padni komu padni,“ uvedl a dodal, že na událost reagoval bezprostředně na Twitteru.

K připravované změně zákona z pera SPD, uvedl: „Já se ptám, jestli právě skutek vraždy je potřeba barvit jakoukoli národností, barvou pleti nebo čímkoli dalším,“ pozastavoval se, že si na tento návrh změny zákona počká. Okamura jej napomínal, že státní příslušnost „nemá barvu“. „Trestný čin nemá žádnou barvu ani státní příslušnost,“ trval na svém Rakušan. „Trestný čin státní příslušnost má,“ opakoval Okamura.

„Pozor, jsme opravdu na tenkém ledu, spojovat to, že tu dochází k vraždám s tím, že jsme jako vláda příliš hodní na ukrajinské utečence před válkou, před ruskou agresí a bombami, které tam padají...,“ ukázal Rakušan na Okamuru, aby takové věci nespojoval. Předseda hnutí SPD vyvrátil, že by něco takového dělal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak říkají pamětníci ...................., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 18.06.2023 15:00:52
Každá éra má svého Čurdu. - Ale není těch Čurdů v dnešní době nějak moc ? A čeho je moc, toho je příliš.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …