Migrační dohoda EU. Výhra, zářil Rakušan. Dostálová vybuchla: Vždyť nám bude natvrdo stanoven počet migrantů!

18.06.2023 14:35 | On-line

MONITORING V debatě druhé části nedělního pořadu Partie se utkali představitelé vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) proti zástupcům opozice předsedovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi a místopředsedkyni Sněmovny Kláře Dostálové (ANO). Ostré slovní přestřelky se rozhořely hlavně nad „migrační dohodou“ a nad demonstrací v Brně kvůli násilné smrti Roma. Padala slova o zásadním ohrožení bezpečnosti a lžích ze strany vlády.

Migrační dohoda EU. Výhra, zářil Rakušan. Dostálová vybuchla: Vždyť nám bude natvrdo stanoven počet migrantů!
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Pořad Partie na CNN Prima News.

V uplynulých dnech se vláda a opozice ve Sněmovně střetly kvůli migrační reformě, kterou schválili unijní ministři vnitra. Ministr Vít Rakušan (STAN) pravidla hájil jako úspěch českého vyjednávání a v Partii poděkoval prezidentu Petru Pavlovi, který ji v první části Partie podpořil.

„Každý člověk, který vnímá evropskou solidaritu, který vnímá naši odpovědnost, vnímá, že řešení se dá najít jen na celoevropské úrovni. Na druhém břehu stojí populisté, lidé, kteří budí strach a historicky říkali, že nám migranti vezmou chaty a chalupy, kteří prostě budou vyhrožovat tématem, které nehrozí,“ uvedl ministr Rakušan.

„My jsme naopak dosáhli toho, co česká politická scéna od roku 2015 společně chtěla, toho, že se definitivně zavřely povinné alokační kvóty pro jednotlivé země. Situace je takové, že pro Českou republiku je to v tento moment jednoznačnou výhrou,“ zdůraznil ministr vnitra.

Polsko a Maďarsko tuto novou migrační dohodu nepodpořily. Polský premiér prohlásil, že to „není migrační pakt, ale jde o diktát, jeho cílem je také kulturně změnit Evropu“. Vytkl Německu, že ho nemá co učit solidaritu. „Chápu, že Poláky čekají volby,“ reagoval Rakušan s tím, že nebude reagovat na vnitropolitické výroky.


(Screen: CNN Prima News)

V uplynulých dnech se ministři členských zemí Evropské unie dohodli na migrační reformě včetně povinné solidarity se zeměmi přetíženými žadateli o azyl. Návrh migrační reformy, pro který zvedl ruku i český ministr Vít Rakušan, počítá s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím zejména na jihu Evropské unie v případě potřeby pomoci. Další variantou má být přímý finanční příspěvek. Pokud nějaká země nebude chtít migranty přijímat, měla by zaplatit 20 tisíc eur (něco přes 472 tisíc korun) za každého nepřijatého člověka.

Slova se ujala poslankyně Dostálová, která jen nevěřícně kroutila hlavou nad tím, jak Rakušan migrační reformu prezentuje. „Povinná solidarita je absolutní nesmysl, to je blbost. Říkáte, že nebudeme ničím povinováni, ale to nařízení, které jste schválil, mluví úplně o něčem jiném. Ještě stále se snažíte namluvit českým občanům, že nejde o povinné kvóty, je to prostě jenom přebarvené narůžovo, v podstatě je to povinná solidarita a natvrdo nám bude stanoven počet,“ kontrovala Dostálová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak říkají pamětníci ...................., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 18.06.2023 15:00:52
Každá éra má svého Čurdu. - Ale není těch Čurdů v dnešní době nějak moc ? A čeho je moc, toho je příliš.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…