Migrační krize není krize, ale výzva, prohlásil na slavné Sorboně prezident Macron

26.09.2017 20:43

Francouzský prezident Emmanuel Macron promluvil na akademické půdě. Na slavné Sorboně mluvil o budoucnosti Evropské unie. Někteří by prý podle prezidenta řekli „už zase“. Ano, už zase, Macron prý hodlá o EU hovořit pravidelně. Hodlá hovořit o evropské suverenitě, evropské bezpečnosti, evropské akceschopnosti a uprchlické krizi.

Migrační krize není krize, ale výzva, prohlásil na slavné Sorboně prezident Macron
Foto: BPI
Popisek: Speciální makronka s fotografií Emmanuela Macrona

Evropské myšlení v sobě podle Macrona zahrnuje určitý ideál, kterého je dobré se držet. Je třeba nedovolit vítězství chaosu. Civilizace musí mít podle Macrona vždy navrch. Jde o civilizaci, která slibuje svobodu a prosperitu. Ale pokud chceme ideál Evropy udržet při životě, měli bychom se podle Macrona přestat s vnitřními spory a měli bychom si říci, kam chceme směřovat.

„Pro některé je jednodušší raději nevyjadřovat, kam chceme jít. Je pohodlnější diskutovat o nějakých jednáních, kde hovoříme o nějakých nástrojích, aniž víme, kam nás dovedou,“ kritizoval některé své kolegy politiky Macron. „Chceme Evropu silnější a krásnější,“ vzkazoval jim na dálku v projevu, který divákům v češtině přinesla Česká televize.

Projev naleznete zde.  

Pokud chce Evropa uspět, nesmí se uzavírat sama do sebe. Její jednotlivé národy se nesmějí uzavírat samy do sebe, jak po tom dnes volají nacionalisté či zastánci suverenity a protekcionismu. Evropa může být v globálním světě suverénní jen jako celek. „Dnešní Evropa je příliš slabá, efektivní a pomalá, ale pouze Evropa nám může zajistit naši suverenitu v globalizovaném světě,“ konstatoval Macron.

V první řadě bychom se prý měli postavit na vlastní nohy, nespoléhat na ochranu spojenců z USA a sjednotit se v boji proti terorismu. Jakým způsobem? Macron by francouzskou armádu rád otevřel občanům ze všech ostatních členských států EU, aby Unie jako celek získala armádní síly, které bude moct v případě potřeb nasadit, kde bude třeba. Bojem proti terorismu počínaje a bojem proti živelným katastrofám konče. K témuž vyzval i ostatní členské státy EU.

Podstatné sousloví, kterého se Macron dovolával, byla „koordinovaná akce“. Mezi tyto společné akce by měla podle francouzského prezidenta patřit i společná kybernetická bezpečnost. „Navrhuji, abychom se pokusili budovat tuto společnou kulturu,“ apeloval na své kolegy – politiky. Jen společně prý zvládneme chránit své hranice a své hodnoty.

Spolupracovat prý musíme i v otázkách migrační krize. „Migrační krize není ve skutečnosti krize, ale je to výzva, která bude přetrvávat. Vznikla na základě velkých nerovnoměrností globalizace,“ vyjádřil svůj názor Macron. I tuto výzvu prý vyřeší Evropa jen společně. Jen společně dokáže pomoci těm, kteří budou potřebovat pomoc, a jen společně dokážeme poslat pryč ty, kteří si nezaslouží azyl. Podle Macrona není správné nechat některé členské státy EU napospas této výzvě. Je třeba spolupracovat v jejím řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…