Migrační pakt, Česko se zdrží. Pomůže to? Odpověď Víta Rakušana nepotěší

08.05.2024 20:25 | Monitoring

Členské státy Evropské unie dnes schválily migrační balíček, Česko se zdrželo. Ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN se jal vysvětlovat na sociální síti důvody. Skutečné ocenění by si však český ministr vnitra zasloužil podle právníka, politika a analytika Roberta Kotziana tehdy, pokud by šel k podstatě věci a řešil ji. „Tohle je jen záplatování, zoufalá snaha o alibi,“ uvedl Kotzian s tím, že migrační pakt byl nepřijatelný už předtím.

Migrační pakt, Česko se zdrží. Pomůže to? Odpověď Víta Rakušana nepotěší
Foto: Repro Twitter
Popisek: Migranti na hranicích Polska a Běloruska

Státy EU se dohodly na migračním balíčku. Nová pravidla zahrnují efektivnější kontroly migrantů a solidaritu mezi státy. Česko se zdrželo a Maďarsko s Polskem byly proti. Ministr vnitra Rakušan na sociální síti postoj Česka vysvětluje slovy, že „výsledná podoba je v některých ohledech zbytečně byrokratická a oslabuje oproti původnímu návrhu povinnou hraniční proceduru“.

„I tak je ale pakt důležitý první krok k efektivnímu řešení nelegální migrace. Zavádí povinné detence, screening migrantů a jasně stanovuje povinnosti členských zemí,“ píše, že v ochraně evropského prostoru chce jít ještě dál. „Proto společně s Dánskem, Rakouskem, Nizozemím a dalšími zeměmi připravujeme konkrétní návrhy, jak řešit azylové procedury už ve třetích zemích, opatření proti převaděčům i zlepšení návratů,“ dodává.

Vyjádření reflektoval Robert Kotzian, který se po tomto vyjádření nemohl zdržet komentáře. Ke zdržení se hlasování podotýká, že migrační pakt byl nepřijatelný už dávno před tím: „Ano, migrační pakt se v důsledku kompromisů v trialogu (neformální dohoda tří institucí – Evropské komise, Rady EU a Evropského parlamentu) posunul ještě k horšímu. Ale byl to posun z bláta do louže. Migrační pakt byl nepřijatelný už předtím,“ zdůrazňuje.

„Úkrok stranou od podpory ke zdržování se hlasování v době, kdy už je prakticky nemožné migrační pakt potopit nebo vrátit na jednací stůl, je jen zoufalá snaha o alibi. A to zvláště od člověka, který během českého předsednictví aktivně vedl práce na podobě migračního paktu,“ připomíná Kotzian.

K jednání o vymístění azylového řízení do třetích zemí a dalším krokům, kterými se Vít Rakušan chlubí, následně dodává: „Je to nezávislé na migračním paktu. K těmto krokům nebyl, není ani nebude potřeba. Je to velmi drahý podnik, který řeší jen část problému (jen asi u poloviny migrantů, jejichž žádost o azyl se podaří odmítnout). Je to jen náhrada za vlastní neschopnost řešit podstatu věci: fyzické znepřístupnění hranic atd.“

V rámci uplácení vlád zemí původu a tranzitních zemí třetího světa, aby migranty zadržovaly na svém území, upozorňuje, že zde opět platí, že jde především o výpalné za problém, který EU sama způsobuje a není schopná jej řešit.

„Takže resumé: skutečné ocenění by si český ministr vnitra, a vlastně jakýkoli politik, zasloužil tehdy, pokud by šel k podstatě věci a řešil ji. Tohle je jen záplatování. Sice lepší než nic, ale jen záplatování,“ zakončuje Robert Kotzian.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili

22:55 Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili

Jak zajistit bezpečnou Evropu a bezpečné Česko a jak vyřešit válku na Ukrajině? Nejen o těchto klíčo…