Migrační pakt. Žádná výjimka pro ČR není! Občan se ptal, Rakušanovi lidé odpovídali

05.08.2023 14:15 | Monitoring

Moderátorka pořadu Aby bylo jasno Jana Bobošíková přichází se třemi zprávami, které dle jejích slov zobrazují „nekompetenci, aroganci, prázdnotu a vylhanost“ vlády pětikoalice. Ve videu odkrývá „lži ministra vnitra Víta Rakušana“ (STAN) o tzv. migračním paktu – pro Českou republiku žádná výjimka vyjednána není. V druhé zprávě se zaměřila na dar vozu Audi A8 Ivana Bartoše (Piráti) pro hasičský sbor obce Věžky. Třetí zpráva Bobošíkové je zaměřena na výdaje vztahující se k návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Praze.

Migrační pakt. Žádná výjimka pro ČR není! Občan se ptal, Rakušanovi lidé odpovídali
Foto: Screen Aby bylo jasno
Popisek: ABJ - Titanic

První zpráva se týká ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a dohody o reformě migračních pravidel Evropské unie, kterou podepsal v červnu v Bruselu. Rakušan následně tvrdil, že na Českou republiku se v rámci migrační dohody vztahuje výjimka, vzhledem k tomu, jaké množství uprchlíků z Ukrajiny Česko přijalo od začátku ruské invaze.

Jana Bobošíková odhalila realitu té tzv. migrační dohody. O výjimce pro Českou republiku nikde není zmínka. „Schváleno není nic. Na eurounijní úrovni tu dohodu zablokovalo Maďarsko a Polsko. A víte, že taková výjimka pro Českou republiku, napsaná a schválená, jak se říká ‚černé na bílém‘, vůbec neexistuje? Rakušanovo ministerstvo vnitra na dotaz občana, jak výjimka vypadá a jakou má právní povahu, pouze odkázalo na neschválený návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o azylu a migraci,“ řekla Bobošíková a dodala, že v tomto návrhu se o České republice a Ukrajině nic nepíše. Výjimku z toho nařízení mají pouze Dánsko a Irsko.

Bobošíková ještě doplnila, že paragrafy, na které Ministerstvo vnitra ČR odkazuje, ještě nejsou schváleny. Pokud však schváleny budou, tak rozhodovat o tom, zda je určitá země vystavena migračnímu tlaku, budou bruselští úředníci. „Teprve pokud úředníci rozhodnou, bude si moci členská země, která se cítí být pod tlakem, požádat o finanční kompenzace. Ovšem nikde není černé na bílém, že je skutečně dostane,“ shrnula Rakušanovu „výjimku“ moderátorka.

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
Tématem druhé zprávy je převod luxusního ministerského auta Audi A8 darovací smlouvou jednotce Sboru dobrovolných hasičů obce Věžky od ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Dle znaleckého posudku má auto nyní hodnotu 375 tisíc korun, jak stojí ve smlouvě; jeho pořizovací cena byla vyšší než tři miliony korun. Za obec Věžky smlouvu podepsal její starosta Aleš Bosák. „Jak budou hasiči s luxusním Audi hasit požáry nebo shazovat vosí hnízda, to darovací smlouva neuvádí. Běžným postupem při vyřazování vozového parku bývá jeho prodej, ovšem jak se zdá, Piráti, ti změní úplně všechno,“ prohlásila Bobošíková.

Ve třetí zprávě se Bobošíková zaměřila na nedávnou návštěvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Praze, konkrétně na to, kdo pohoštění při jednání i přepravu ukrajinského prezidenta hradil. „Je to pod kontrolou. Samozřejmě, my všichni,“ sdělila Bobošíková.

Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím Úřad vlády ČR sdělil, že „výdaje na vrcholné návštěvy konané na úrovni prezidenta republiky, předsedy vlády a ministra zahraničních věcí ČR a návštěvy zahraničních protějšků v ČR jsou hrazeny z rozpočtu kapitoly 301-Kanceláře prezidenta republiky a z rozpočtu kapitoly 306-Ministerstva zahraničních věcí. Výdaje na leteckou přepravu šly z rozpočtu 307-Ministerstva obrany.“

Premiér Petr Fiala (ODS) dále sdělil, že samotný Úřad vlády ČR hradil pouze částku ve výši 2173,40 korun za pohoštění při jednání.

Bobošíková k tomu doplnila, že v rámci tohoto jednání Petr Fiala schválil darování útočných helikoptér a množství munice, stejně tak jako pomoc s výcvikem pilotů a s dodáním leteckých simulátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialova vláda si dělá co chce, především živí Ukrajince, kteří, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 05.08.2023 15:55:49
jezdí na dovolenou do údajně válečné země, tj. na Ukrajinu. Platíme jim luxusní byty, školy, zdravotní a sociální péči, na druhou stranu snižují se důchody a na české děti nejsou peníze ani na zdravotní péči. Fialovej hnus.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…