Migranti z Afriky? Ne, problém je v jiných lidech, padlo v Respektu. Češi, Maďaři...

06.08.2018 20:02 | Zprávy

Migrace z východní Evropy do západní od roku 1989 otřásla kontinentem, především pak státům východní a středovýchodní Evropy toto stěhování přináší velkou ztrátu, jelikož mladí a vzdělaní lidé se stěhují do západní Evropy. Hlavním důvodem je ekonomická propast mezi Východem a Západem, která trvá dodnes. Ve srovnání s uprchlickou krizí tento problém pomalu nabírá na větší vážnosti. V některých postkomunistických státech panuje strach z vymírání národa.

Migranti z Afriky? Ne, problém je v jiných lidech, padlo v Respektu. Češi, Maďaři...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

Některá zahraniční média, jako například švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung (NZZ), tuto masovou migraci nazývají jako „vytěsněnou evropskou revoluci“, píše server Respekt.cz. Od roku 1989 se z východní a středovýchodní Evropy na Západ přestěhovalo dvanáct až patnáct milionů lidí. Z toho 700 tisíc Poláků odešlo například do Německa, 800 tisíc do Británie.

Západní Evropa je pro lidi z Východu daleko lákavější, a to především z ekonomického hlediska. Pro srovnání, mediánový hodinový příjem v Dánsku je přes 25 eur, zato v Bulharsku nižší než dvě eura, uvádí studie Vienna Institute of Demography. 

https://www.nzz.ch/international/osteuropas-bevoelkerung-schrumpft-in-rekordzeit-ld.1392288

Z logiky věci vyplývá, že tato migrace má na svědomí i dramatické demografické důsledky. Počet obyvatel v západoevropských zemích proto od roku 1990 stoupá. V Rakousku vzrostl o 15 procent, ve Švýcarsku o celou čtvrtinu. Naopak na Balkáně a v bývalých sovětských satelitech obyvatelstvo rychle ubývá. Výjimkou jsou Česko, Slovensko a Slovinsko. Populace v Rumunsku se od roku 1990 snížila ze 23 na 19,5 milionu, populace Bulharska klesla o 19 procent z 8,7 na 7,1 milionu, Lotyšů ubylo dokonce o 27 procent. I zde je hlavní příčinou emigrace mladých lidí, až za ní následuje nízká porodnost.

Pro státy východní a středovýchodní Evropy znamená odchod mladých lidí obrovskou ztrátu a spory o uprchlíky ve východní Evropě odvracejí pozornost od hlavního problému, a sice od stěhování mladých do západní Evropy, upozorňuje Ivo Mijnssen ve svém textu v Neue Zürcher Zeitung. „Odcházejí především kreativní, mladí, vzdělaní, dochází tedy k masivnímu odlivu mozků. Ve výsledku se proto také narodí méně dětí, protože jsou potenciální mladí rodiče v zahraničí,“ dodal Mijnssen s tím, že venkovské oblasti vymírají nebo jsou beznadějně přestárlé.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…